· · Коментари: 0
ВИРУС

Научница поручује: Ковид може да постане сезонска болест, а то зависи од једне ствари

Вирус САРС-ЦоВ-2 који изазива ковид временом ће постати све мање заразан, па ће прерасти у сезонску болест.

1611143275_Depositphotos_357533634_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ово ће се догодити онда када овај вирус прерасте у ендемски вирус, те онда када не буде више изазивао масовне инфекције и тешка обољења.

Прочитајте још: Ево због чега треба да једете БАДЕМ

- Када ће вирус доћи у такво ендемско стање зависи од брзине његовог ширења и брзине вакцинисања - рекла је за главна ауторка студије Џени Лавин са "Еморy" универзитета.

Она је додала да је потребно да се сви вакцинишу, што је пре могуће.

Када већина људи стекне имунитет на ковид, било да то буде природним путем инфекције или вакцинисањем, корона вирусу ће махом бити изложена деца мањег узраста, али ће се она разбољевати у блажем облику

Поменуто истраживање заснива се на шест људских корона вируса, од којих се четири редовно шире међу људима и узрокују само благе симптоме.

Прочитајте још: КНЕДЛА У ГРЛУ уме да нас уплаши: Шта се крије иза овог осећаја?

Остала два - тешки акутни респираторни синдром (САРС) и блисокоисточни респираторни синдром (МЕРС) појавили су се у новије доба и имају високу смртност, а имају сличну генетику као нови сој корона вируса који узрокује ковид.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.