Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХРАНА

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Да ли месо сме двапут да се замрзава?

Занимљив и користан одговор.

1606471115_Depositphotos_7522500_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Јесте ли чули некад некога да каже - не купуј то месо, то је било одмрзнуто, па поново замрзнуто? Стиче се утисак да је то нешто најгоре што човек може да уради с месом, а да ли је баш тако?

Сви смо чули да месо које смо једном одмрзли не сме поново да се замрзава. Међутим, нико нема ваљан одговор, већ се све своди на приче. Ово је научна истина.

Месо сме да се одмрзава и заврзава више пута, а оно што је важно јесте да се одмрзава у фрижидеру, на температури до 5 степени Целзијуса. После тога можете поново да га замрзнете. Све што може да се догоди јесте да ћелије меса мало попуцају и да буде воденастије, али неће постати отровно или тако нешто.

Прочитајте још: Ово је пет НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА које правимо код КУВАЊА СУПЕ

Храна се замрзава да би се процес размножавања бактерија максимално успорио, или обичним језиком речено, да се не би покварила. Дакле, на температури од -18° Ц (што је стандард за замрзиваче) храна се квари толико споро да можете годинама да је држите тако. У фрижидеру, на температури од 2° до 8° Ц, храна може да издржи неко кратко време, док ће на собној температури да се поквари врло брзо.

Фото: Депозит

Кад се месо одмрзне, процес размножавања бактерија (кварење) се убрзава, али када се поново замрзне, опет се успорава, па ако нисте замрзли већ покварено месо, немате проблема.

Прочитајте још: Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак - постоји РАЗЛОГ

Често се чују приче о увозном месу које је било дуго у транспорту, одмрзавано и замрзавано више пута.

Проблем с тим је што је могуће да је дуго стајало одмрзнуто, па је процес кварења можда већ одмакао пре него што је поново замрзнуто. Али, и да није поново замрзнуто, био би проблем што се покварило, тако да поновно замрзавање ту не игра неку улогу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas