· · Коментари: 0
ПРОРАЧУНИ

Научници израчунали колико ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ има на Земљи

Укупна количина процењује се на 23 милиона просторних километара.

1605965123_Depositphotos_77053511_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Укупна количина подземних вода на планетИ Земљи процењује се на 23 милиона просторних километара, према извештају канадских научника.

У извештају објављеном у часопису Натуре Геосциенце наводи се да је само шест посто тих подземних вода погодно за коришћење - реч је о такозваним "модерним" подземним водама које се налазе недалеко од површине и могуће их је црпити.

- То су подземне воде које се најбрже обнављају, у раздобљу од једне људске генерације - рекао је вођа тима научника Том Глисон са Универзитета Вицториа.

Прочитајте још: УГИНУЛА ЈЕ ОМА, НАЈСТАРИЈА ЖЕНКА КРАЉЕВСКОГ ПИНГВИНА НА СВЕТУ: Њено јаје узето је на Антарктику, а током жвота је излегла 3 пингвина

- Ипак су те модерне подземне воде најосетљивије на климатске промене и на људско загађење. То је кључни ресурс који морамо боље да чувамо - додао је Глисон.

Како преноси ББЦ, укупна количина подземних вода може се лакше визуализовати ако се замисли да је цела копнена површина планете прекривена слојем воде дебелим око 180 метара.

Фото: Депозит

Прочитајте још: НАЈЛАКШИ МЕТАЛ: Лакши је и од пера, а од њега ће се правити авиони

Глисонов тим је за своју процену комбиновао велике количине података из читавог света.

Мађутим, ниво "старих" подземних вода варира у различитим регијама и оне нису погодне за коришћење. 

- На неким местима налазе се врло дубоко испод површине, а на некима не. На многим местима су врло лошег квалитета - рекао је Глисон.

Прочитајте још: Једном је киша падала МИЛИОН ГОДИНА: Шта се тада догађало на Земљи

- Могу бити још сланије него што је вода у океану и могу да садрже отопљене метала и разне хемикалије, па би требало да се прераде пре употребе за пиће или у пољопривреди - додао је Глисон.

Тиме је још важније сачувати модерне резерве подземних вода и користити их на одрживи начин, нагласио је он.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.