Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Научници открили МЕТОДУ којом у 99 одсто случајева може да се открије РАК ПРОСТАТЕ

Медицински радници са Универзитета Нотингам Трент развили су ову методу у настојању да смање инвазивну која је потребна за утврђивање рака простате.

1596100890_Depositphotos_21637605_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Научници верују да ће ове године од рака простате у Великој Британији умрети око 12.000 становника. 

Прочитајте још: Научници направили ТЕСТ који ОТКРИВА РАК четири године пре појављивања симптома

Ослањајући се на претходни рад, откривају да се промене у имунолошком систему могу препознати у крви пацијента. Сигнали за рак су идентификовани претежно због промена у белим крвним зрнцима.

Након вађења крви, рачунари анализирају узорак на основу знакова болести и категоришу га као ниског, средњег или високог ризика. Према методама истраживача који су направили тест, ове методе су тачне 99 одсто

Тренутни крвни тестови за рак простате траже повишени ниво "простате". Међутим, ова метода може бити нетачна јер немају сви пацијенти повишени ниво ПСА, а неки мушкарци који немају рак имају природно висок ниво ПСА. То доводи до непотребних претрага или промашених дијагноза.

Фото: Деспоситоспхотос

Нова метода примењиваће се на мушкарцима који су добили позитивну дијагнозу ПСА тестом и одговарају мушкарцима који не показују симптоме, али имају благо повишен ниво ПСА.

- Хитно су потребне нове интервенције за тачније откривање присуства рака простате - рекао је професор Грам Поцклај, директор Центра за истраживање рака.

- Наш приступ не само да идентификује присуство болести, већ и - што је пресудно - њен клинички значај.  Ово метода ће поштедети мушкарце непотребних  процедура и помоћи ће медицинарима да одлуче да ли ће„ гледати“ или "активно управљати“ пацијентима, чак и када су они без симптома, али имају благо повишени ниво ПСА. 

Прочитајте још: ПРОВЕРИТЕ СЕБЕ! Откривено 6 ТИПОВА КОРОНА ВИРУСА, а сваки има различите симптоме

- Побољшање наше способности откривања мушкараца који болују од карцинома простате, не само да ће смањити терет на НХС, већ ће и избећи непотребан психолошки утицај дијагностивања рака простате ниског ризика - рекао је професор Масуд Кан, консултант урологије у болници.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas