Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ! Докторка открила: Ако овако користите витамине, боље да их и НЕ УЗИМАТЕ

Гинеколог др Ана Митровић објаснила је где грешимо кад узимамо суплементе витамина и минерала.

1624021369_dr-Ana.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/К1
Oglas

- Живимо у 21. веку који је век суплемената. Пол Линк, чувени амерички хемичар који је добио две Нобелове награде, рекао је да је 20 век био век антибиотика. Али због злоупотребе антибиотика процењује се да ће 2050. године највећи узрок смртности бити управо неизлечиве инфекције јер се развила резистенција. Он је рекао и да ће 21. век бити век суплемената - објаснила је у јутарњем програму на ТВ Прва гинеколог др Ана Митровић.

Шта то заправо значи? Зашто су суплементи постали најважнији производ за нас?

- Број људи на планети се повећао, квалитет хране се значајно смањио, његова биолошка вредност и да бисмо обезбедили квалитетан и здрав живот и квалитетно потомство, морамо да поред што бирамо шта једемо (да храна буде природна, органска, нетретирана превеликом количином пестицида и хемије) и уносимо одређене суплементе - витамине, минерале, олигоелементе које не можете унети у довољној количини храном - јер тога више у храни нема - објашњава др Митровић.

Тако на пример, количина витамина и минерала коју ћете наћи у једној јабуци или броколију данас се драстично разликује од оне коју сте могли да нађете пре 20 година. Зато је суплементација неопходна.

Који су то нутријенти које је неопходно да жене које планирају трудноћу додатно уносе у организам?

- Првенствено витамин Д, Ц и фолна киселина, али бих ту додала и цинк, селен и магнезијум су управо они нутријенти који су потребни за оптималну реподуктивну функцију. Потребно је адекватно се суплементирати и то минимум 6-8 недеља пре трудноће."

Др Ана истиче и да су се препоручене дозе промениле у односу на ранији период.

- Витамини коју су базично антиоксиданси, а то су витамин Ц и Е се апсолутно препоручују. Оно што је такође потребно јесте магнезијум и то у адекватној количини. Ми смо сви у једној хроничној хипомагнезијемији - неостатку овог минерала јер га у храни нема довољно, земља није квалитетна јер је превише третирана. А магнезијум је важан за функцију преко 300 ћелијских процеса.

У ком облику је најбоље га узимати?

- У облику који се може добро ресорбовати. Постоје различити препарати, да ли ће бити у некој директ форми или у оквиру неке мултиформуле, није битно. Отприлике би потребна дневна доза била између 300 и 400 милиграма за труднице. У периоду пре трудноће би 300 мг било сасвим довољно."

Др Митровић је указала и на велику грешку коју сви правимо кад је реч о суплементацији.

- Мана суплемената јесте када ођедном унесете велику дозу, не може организам да све то ресорбује, да узме све, него ће узети један део, а вишак ће отићи у урин. Тако да би било много боље, а знам да то није комфорно за многе, да се чешће узима мања доза једног витамина да би се она боље ресорбовала. Ако узмете већу дозу не значи да сте све унели у организам. Организам узима само онолико колико може да ресорбује, остатак излучује - каже докторка.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas