Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОБАР САН

Не можете да спавате током ВЕЛИКИХ ВРУЋИНА? Стручњаци саветују како да имате ЛАКШИ САН за време топлотног таласа

Оптимална температура за спавање је између 16 и 21 °Ц, јер "наш мозак мора бити мало хладнији од остатка тела".

1597237044_Depositphotos_267731600_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Велике врућине нису никада угодне, нарочито кад нисмо на мору, па се за време топлотног таласа ваља добро расхладити. Током великих врућина многи не могу добро да спавају, па се питају шта учинити како би пре утонули у сан, а да не морају да пале климу.

Прочитајте још: ЗА СРБЕ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА! У овом хотелу деца бораве БЕСПЛАТНО, а добија се и ПОСЕБАН ПОПУСТ (ФОТО)

Прочитајте још: Људи који РАДЕ ОД КУЋЕ обољевају од ОВЕ БОЛЕСТИ коју може да СПРЕЧИ обичан ЛИМУН

Питање свих питања за време топлотног таласа јесте како угодно спавати? Одговор на то питање понудила је психолог и терапеут за спавање др Нерина Рамлакхан из Силентнигхта. Према њеним речима, оптимална температура за спавање је између 16 и 21 °Ц, јер “наш мозак мора бити мало хладнији од остатка тела”.

Фото: Депозит

“Спавање преко ноћи важно је за обраду информација током дана, као и за поправљање и поновно уравнотежење тела, како физички, тако и психички. У идеалном случају, да бисмо могли добро да спавамо, мора постојати фракцијска температурна разлика између нашег тела и мозга – топло тело и хладна глава!”, објаснила је др Рамлакхан.

Прочитајте још: ОПРЕЗ, ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕТЕ ЛАКШЕ ИЗГОРЕТИ НА СУНЦУ: Разлог је готово невероватан и има везе с пандемијом

Што би онда требало учинити како би се наше тело и ум преко ноћи одморили за време летних врућина?

Следи неколико стручних савета.

Постељина у замрзивач, крема од алоа вере, парфем с охлађеном водом

Ставите постељину у замрзивач на неколико минута (ипак прво ставите у пластичну кесу). Ако немате пуно простора у свом фрижидеру или замрзивачу, помоћи ће вам чак само јастучница у фрижидеру или пак пиџама. Оно што још можете учинити, јесте напунити боцу леденом водом и ставити је на “тачке хлађења” на телу као што су кољена, глежњеви, зглобови, врат, препоне и лактови.

Такође, они који увече не могу да спавају због врућине требали би да се пре легања у кревет намажу кремом на бази алое вере. Идеално би било да се та крема чува у фрижидеру.

Прочитајте још: Обратите ПАЖЊУ: КОЖА ИСПОД ГРУДИ на удару ИНФЕКЦИЈА током врелих дана

Један други трик за лакше спавање током врућих летних месеци почива на пуњењу спреј бочице расхлађеном водом. Ту бочицу ваљало би држати надомак кревета, а воду по потреби наносити на лице, леђа и врат.

Нека стопала буду хладна, што се може постићи тако да их држите изван покривача или их кратко држите на паковању леда.

Фото: Депозит

Пазите шта уносите у себе

Користите памучне пиџаме и танку чисту памучну постељину за свој кревет – висококвалитетни памук идеалан је материјал за постељину између ког можете остати свежи, јер је највише прозрачан.

Стручњак за спавање Даве Гибсон саветује да се не једе превише протеина, јер они могу загрејати тело тако што појачавају метаболизам.

Прочитајте још: СВИЛЕНКАСТО И БЛИСТАВО: Знате ли како воће у козметичким производима делује на вашу кожу?

Што се тиче хране, требало би да конзумирате зачињену храну, али најмање три сата пре спавања. Тако ћете знојем охладити тело. Када је посреди вежбање, за лакше спавање по врућини требало би да тренинг одрадите ујутру, а не увече. Тако ћете спречити да вам се тело превише загреје.

Посуда с ледом испред вентилатора
Фото: Пиксабеј

Увече пре спавања немојте да избегавате туширање, али вода у тушу не сме бити прехладна. Зашто? Јер наше тело реагује на нагле промене температуре и то очувањем топлине. Супротно утврђеном мишљењу, Гибсон каже да бисмо требали држати прозоре затворене током дана како би кућа била свежа. Исто тако, завесе треба да држите преко прозора.

За бољи сан током топлотног таласа треба искључити све електричне уређаје у спаваћој соби, јер они емитују топлоту. Дакле, дословно би их требало искључити из утичнице. Један од савета каже и да се посуда пуна леда стави испред вентилатора, јер се тако може охладити ваздух у просторији.

Спавајте одвојено од партнера! У другом кревету

Стручњаци саветују спавање у одвојеном кревету од партнера јер два тела стварају двоструко више телесне топлоте. Исто тако, било би добро да спавате “доле”, а не на спрату куће јер сва накупљена топлина одлази горе. Саветује се и спавање у хладним, мокрим чарапама или чак влажној мајици.

Како бисте се лакше охладили и слађе заспали током врућих ноћи, пре спавања би требало да зглобове и стопала опрате у хладној води.

Прочитајте још: Прво мерите довољну ДОЗУ СНА, а онда чим БУДИЛНИК зазвони на НОГЕ ЛАГАНЕ!

Током дана, воду треба да пијете редовно, али ноћу не превише. Отприлике 1/2 литре воде пре спавања биће довољно да хидрира тело и спречи чест одлазак у тоалет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas