Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Не треба да их избегавамо! ПРЕЗРЕЛЕ БАНАНЕ су здравије него што смо мислили

Банане су једна од најздравијих намирница с одличним нутритивним својствима.

1608896456_Depositphotos_81497148_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ако сваки дан поједете две зреле банане, свом телу ћете осигурати висок ниво антиоксиданата и антиканцерогених једињења. Истраживања су показала да зрелије банане имају већу количину антиоксидативних и антиканцерогених једињења. Ако у периоду од 30 дана будете јели две банане дневно, приметићете низ позитивних промена.

Банане ублажавају депресију

Повећавају ниво енергије
Банана садржи три природна шећера – фруктозу, глукозу и сахарозу, и одличан је извор влакана. Банане врло брзо повећавају ниво енергије и одржавају је стабилном дуже време. Само две банане су довољне за тренинг од 90 минута.

Особе које болују од депресије обично имају низак ниво серотонина у мозгу. Банане су веома добар извор триптофана који се у телу претвара у серотонин, неуротрансмитер одговоран за добро расположење.

Прочитајте још: Бели лук и ђумбир: Овога пута није ЛЕК за грло и прехладу, већ за ГЉИВИЦЕ НА НОКТИМА

Подстичу мршављење

Једна порција банана садржи само 100 калорија. Зато су банане одличан избор за све оне који желе да изгубе сувишне килограме и задрже здраву телесну тежину. Једна банана садржи око три грама влакана која подстичу стварање осећаја ситости и смањују жудњу за грицкалицама.

Подстичу когнитивне функције

Банане ће дуже време одржати стабилан ниво шећера у крви. То подстиче рад мозга и побољшава когнитивне функције. Велика количина калијума повећаће фокус, а висок ниво магнезијума ће побољшати концентрацију.

Регулишу висину крвног притиска

Регулишу ниво хормона
Банане садрже велику количину калијума и витамина Б6. Веома су добар извор нутритивних једињења која регулишу производњу и ослобађање хормона.

Истраживања су показала да две банане дневно могу да смање потребу за узимањем лекова и висину крвног притиска за 10%.

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

Учествују у превенцији анемије

Банане су добар извор гвожђа што их чини одличним у превенцији анемије. Захваљујући високом уделу витамина Б6, банане ће подстаћи производњу белих крвних зрнаца.

Фото: Депосит

Смањују ризик од настанка низа болести

Банане садрже високе количине антиоксиданата који смањују ниво слободних радикала у телу и ризик од настанка срчаних болести, дијабетеса, рака и дегенерације мишићног ткива.

Олакшавају престанак пушења

Штите здравље срца
Банане имају одлична нутритивна својства и веома су добар извор калијума. Истраживања су показала да повећањем уноса овог миерала можете смањити ризик од настанка болести кардиоваскуларног система, срчаног и можданог удара,

Истраживања су показала да магнезијум, калијум и витамин Б6 могу да помогну у престанку пушења јер смањују жудњу за цигаретама и ублажавају симптоме одвикавања од никотина.

Ублажавају мамурлук

Банане су одличан извор електролита, због чега их стручњаци препоручују за ублажавање симптома мамурлука.

Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ

Смањују ризик од настанка поремећаја у раду мозга

Истраживања су показала да банане могу да смање ризик од настанка Алцхајмерове болести, а захваљујући високом уделу витамина Б групе могу да смање и ризик од Паркинсонове болести.

Побољшавају памћење

Банане су одличан извор триптофана, калијума и магнезијума који побољшавају памћење и убрзавају процесуирање нових информација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas