· · Коментари: 0

Не зову га џабе ЧИСТАЧ СА ЛИВАДЕ! Чај од ове биљке користи се код ПСОРИЈАЗЕ и опадања косе (ФОТО)

Веома је здрава, али њен корен губи својства после шест месеци, зато проверите колико је свеж.

1628506414_caj.JPG
Фото: Принтсцреен/Инстаграм

Чичак и коприва многи сматрају коровом и чупају их уколико их пронађу у дворишту. Међутим оно што можда нисте знали је да су и једна и друга веома здраве, посебно чичак, код којег је лековито све, семе корен, цвет. 

Чичак - чудо од биљке!

Оно што је важно напоменути када је чичак у питању јесте да ова биљка далеко брже од осталих губи своја лековита својства. Шест месеци након копања корена чичка једињења која садржи, а која делују против бактерија и гљивица, се губе. 

Дакле нема смисла куповати корен старији од 6 месеци. Ова биљка подстиче знојење и избацивање штетних материја из организма. 

Делује стимулативно и на органе за варење, подстиче пробаву и прави је чистач организма са ливаде. Уколико желите да бар два пута годишње спроведете чишћење организма и припремите га за лето и за зиму како би издржало напоре и ниску температуру, користите управо чичак, одностно корен чичка, који је најбоље комбиновати са раставићем и маслачком. 

Добар за кожна обољења

Чичак је веома добар и за третирање хроничних кожних обољења, као што је дерматитис, псоријаза или акни. Многи травари сматрају да је ова биљка веома значајна и у регулисању стреса и спречавању његових негативних дејстава.

Корен се користи и за производњу чичковог уља, веома учинковитог против опадања косе. 

Од младих листова може да се прави салата. Уколико сте љубитељи салате попут радича и маслачка, свакако ће вам се допасти и ова салата. 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.