Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Недостају вам ВИТАМИНИ и волите БРЗУ ХРАНУ? Ево како то утиче на ЗДРАВЉЕ МОЗГА

Последња истраживања показала су значајну везу између добре исхране и здравог мозга.

1600201931_Depositphotos_219442764_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Претходна истраживања су повезала  личне витаминске недостатке са капацитетима спознаје мозга, док је последње истраживање научника са Орегон универзитета потврдило још шири распон витамина који су директно повезани с здрављем мозга, било лошим или добрим.

Прочитајте још: Обратите пажњу на ове ствари и ИЗБЕГНИТЕ ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

И док се многобројне дијагнозе и здравље мозга успостављају захваљујући личним анализама исхране пацијента, истраживачи из Портланда спровели су анализе на основу објективнијих средства за успостављаље везе исхрана-мозак. Наиме, анализирали су билошке маркере у крви како би измерили ниво витамина код испитаника.

Прочитајте још: ЗАШТО су неке жене УСПЕШНИЈЕ од других? Ево одговора у 13 лекција, да ли сте и ви такве?

Брза храна производи велики ниво незасићених масних киселина у мозгу, што доводи до скупљања маозга
Фото: Pixabay

Анализа је показала да су људи који су имали веће нивое витамина Б, заједно са витаминима Ц, Д и Е имали боље резултате на конгитивним тестирањима од оних са мањим нивоом ове групе витамина. Једнака позитивна спрега потврдила је и да су  омега-3 масне киселине повезане са бољим здрављем мозга.

Прочитајте још: Никада НЕ СЕЦИТЕ ПЕРШУН НОЖЕМ - ево шта треба радити са ЗАЧИНИМА

Са друге стране, особе са вишим нивоима незасићених масних киселина у крви су имали лошије перформансе у размишљању и тестовима меморије. Научници су показали веће скупљање мозга код њих у односу на људе који су имали мање незасићених киселина. Ове масне киселине се налазе у брзој храни.

Прочитајте још: Начини за ОДМРЗАВАЊЕ ХРАНЕ: Брзо и једноставно

Све више истраживања показује да има много истине у старој изреци оно си што једеш, а то се односи и на неурологију. Генетски и спољни чиниоци такођ играју улогу у развоју болести, али је допринос у здравим намирницама наша одлука, наводе истраживачи у закључку свог истраживања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas