· · Коментари: 0

Како да негујете СОБНО ЦВЕЋЕ у ПРОЛЕЋЕ: Испоштујте ова 4 корака и биљке ће вам бити здравије и лепше него икада

Ово је једини исправан начин неге собних биљака

1619007351_cactus-2556004_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Након хладног зимског периода, собним биљкама је потребна посебна нега како би наставиле да расту и како не  би увенуле. Сада је идеално време да да им посветите пажњу како би наставиле да бујају. Искусни цвећари кажу да посоји 4 обавезна корака која свако треба да испоштује.

Урадите пролећно чишћење

Као и све друге површине у дому, и биљке скупљају прашину, која може бити погодно тле за размножавање биљних ваши. Биљке које су у башти ће "окупати" киша, али оне које држите у стану требало би да пребришете влажном крпом или пешкиром. Умањићете ризик од размножавања ваши, али ћете и омогућити лишћу да лакше врши фотосинтезу.

 Размножите биљку

Ово је одличан начин да се решите вишка гранчица или младица, и добијете нове биљке које ћете гајити.

Проверите да ли би биљку требало пресадити

Ово не значи да је пресадите, тј. пребаците у другу саксију, већ да промените земљу у којој она расте. Проверите да ли пребрзо дренира воду, нарочито ако је дуже од годину дана у истој земљи. Ако се земља брзо суши, сада је време да пресадите биљку у нову земљу.

Проверите да ли јој је саксија мала

Дакле, ово није исто као претходна ставка. Знаћете да је цвећу саксија постала мала ако га пажљиво извадите и погледате корен. Ако видите више корења, него земље, то значи да је у саксији већ гужва. Заједно са бусеном је пребаците у већу саксију и додајте још земље.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.