Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАД ОД КУЋЕ

НЕИСПАВАНИ сте, уморни и бесни? ИДИТЕ НА ПОСАО! Рад од куће САГОРЕВА људе!

Светска здравствена организација је прошле године дефинисала "сагоревање" као професионални феномен.

1596359137_Depositphotos_61528637_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Због пандемије вируса корона, многи људи широм света су поново упућени на рад од куће. Дневна и спаваћа соба им је опет постала канцеларија, а граница између пословног и приватног живота готово да не постоји. Рачунар нам је у сваком тренутку надохват руке, често службене мејлове примамо и шаљемо ноћу, немамо ни паузу за ручак.

Прочитајте још: Није шминка, нису штикле! Ево који кућни УРЕЂАЈ је ЕМАНЦИПОВАО ЖЕНЕ

Три симптома:
Карактеришу га три фактора: осећај исцрпљености, повећана ментална дистанца и смањена продуктивност. Ако се не контролише, може да доведе и до физичких проблема. Једно истраживање је то повезало са неправилним откуцајима срца, што је главни узрок инфаркта.

Психотерапеут Луси Фулер сматра да је све мање могућности за успостављање социјалне интеракције лицем у лице, дани нам постају сиви, а мозак гори и замућује се од дугог седења пред екраном.

Људи који раде од куће сагоре, а нису ни свесни!

И лондонски психотерапет Филип Карахасан упозорава да људи могу да "изгоре" када раде од куће, а да тога нису ни свесни, јер то доживљавају као опуштенији начин обављања пословних обавеза.

Светска здравствена организација је прошле године дефинисала "сагоревање" као професионални феномен који легитимише искуства људи који су постали жртве такве хроничне радне исцрпљености.

Много радите, а непродуктивни сте? Фото: Депозит

Који су знаци изгарања код куће? Тај осећај може мало да се разликује од оног који имамо када идемо на посао, а физички симптоми су углавном мање видљиви, наглашава Фулерова. Очигледан је осећај неиспаваности, умора, заборавности, док су остали показатељи таквог стања фрустрација, бес и туга. То можемо да спречимо увођењем промена у нашу радну и животну рутину.

Вежбајте захвалност
Вежбање захвалности може да изазове позитиван осећај. Запишите три ствари које су вам добро ишле тог дана или оне на којима сте захвални. Корисне су и вежбе дисања, па сваког дана одвојите пет минута за то.
Фрустрирани сте, нервозни, бесни, тужни...

Одлазак на одмор или боловање било би добро решење, нарочито ако сте већ месецима под стресом. Ако не можете на одмор, важно је да направите разлику између радног и приватног живота. Поставите границе и људима око себе и објасните им када можете да проведете време са њима. Током дана нађите време за паузу, шетњу, физичку активност, одлазак на кафу или пиће...

Прочитајте још: ВАНИЛИЦЕ су српски бренд, а јесте ли чули за "САВРШЕНИЛИЦЕ"? МИЛИЦА их је подигла на ВИШИ НИВО (ФОТО)

- Искључите рачунар и препустите се нечему што ће вас усрећити - истиче Карахасан. - Избегавајте цигарете и алкохол и покушајте да учините нешто за ваше духовно благостање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas