Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
васпитање

Некада је детету потребно да кажете НЕ: Ево која добра то доноси

Одбијањем неких дететових хирова ми га учимо важним стварима у животу. Немојте се устручавати да кажете не, уколико мислите да је то у том тренутку неопходно.

1618840152_Depositphotos_321188560_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Многи родитељи се нађу у проблему када детету треба да кажу НЕ. То је разумљиво. Живимо у свету где смо сви заузети, где желимо да ствари брже и ефикасније завршимо.

Ипак, важно је да дете чује не за неке ствари, како бисмо му помогли да се развије на прави начин и израсте у бољу особу, свесну да се не добија све на тацни.

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Погледајте зашто је добро да детету у неким моментима говорите НЕ, али кроз различте алтернативе и објашњења.

Научиће да буду српљиви
Многи научници сматрају да је стрпљење заправо кључни корак ка успеху. Ово децу можемо научити од малих ногу. Уколико добију баш све што пожеле у тренутку, неће имати осећај да касније у животу неће све бити сервирано на тацни.Врло често ће имати превелика очекивања од свега, па ће касније бити разочарани када схвате да ствари не функционишу баш тако једноставно као са мамом и татом.

Научићете их дисциплини

Не је прави начин да поставите ограничења детету. Оно тако учи да треба да се држи ограничења и да ће имати последице уколико их прекрши. Тако они постају одговорни за своје поступке. Ипак, морате знати једно. Није поента само говорити Не, не, не. Важно да је дате детету разлог због чега је то тако.

Научиће да не може добити оно што пожели истог момента. Када одрасте биће му јасно да ствари не падају са неба.

То им помаже у изградњи самопоуздања

Самопоуздање је важно у свим сегментма живота. Оно се не гради тако што детету све време говоримо да је добро у свему. Потребно је да га охрабрујемо да само ради ствари и постижу жељене циљеве. Зато је некад боље рећи не, али га охрабрити да на томе раде сам.

Можда ће на почетку бити разочарано и тужно, али ћете видети ту срећу и понос када само успе да оствари то што је желело.

Научиће да направе разлику између оног што желе и оног што им је потребно

Не смете одустати од своје одлуке ако дете плаче и вришти
Деца обично почну да плачу или хистеришу ако им не дате оно што су тражила. Немојте одустати. Уколико то урадите, ви ћете им показати да дисциплина не постоји и да је потребно мало беса да би се циљ ипак остварио.Било би добро да са дететом попричате, саслушате због чега жели то што жели. Можда је то нешто заправо врло разумно, и сасвим је у реду уколико након разговора и квалитетних објашњења ипак промените одлуку.

Деца су некада толико узбуђена због нове играчке, нарочито уколико исту имају и другари. Ви као родитељи имате задатак да појасните детету да већ има таквог меду или бицикл и да му није потребна још једна иста ствар.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Постоји много начина да кажете не, а да то не звучи тако

Деца ће постати резистентна на реч Не. Неће је чути. Пробајте да је замените неком другом фразом и објасните зашто сада не може добити то што жели. Уколико тражи да једе бомбоне, немојте рећи само не, него му понудите неки здравији десерт, уз објашњење да ће му уз то бити лепи зубићи, здрав стомачић.

Психолози увек упозоравају да приликом одбијања детета никад не користите љутит тон. Деца ће увек радије послушати неког ко им се пристојно обрати, него када добију команду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas