· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Немачки научник открио: Да ли је већа срећа чоколада или много новца?

Вилхем Шмид тврди да постоји две врсте среће: пријатност и пунина!

1612620467_Depositphotos_177983372_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Тежња човека да буде срећан је вечна, али оно што се мења, а да ми најчешће ни не увиђамо, јесу манифестације среће. Вилхелм Шмид, професор филозофије на Универзитету у Ерфурту, говори о неколико врста среће.

Прочитајте још: Краљица Елизабета има нову МИЉЕНИЦУ: Њена мама је заменила МЕГАН

Немачки филозоф каже да људи увек желе да, ничим изазвано, добију нешто корисно и пријатно. И то назива случајном срећом, а као њено суштинско обележје наводи то што нам не стоји увек на располагању.

- Једино на шта човек може да утиче јесте однос који има према њој: он може да се отвори или затвори за случајност неког сусрета, искуства, информације - наводи аутор књиге "Срећа". - Он може да има срећу за хватање лептира којом би могао да улови и срећу или може да подигне зид који ће одбити сваку срећу.

Срећа пријатности не траје дуго!

Шмид тврди да је за сваког човека важнија тзв. срећа пријатности, која заправо представља тежњу ка добром расположењу и зато не траје дуго, већ само у одређеном тренутку. Укусна шољица кафе, леп филм, разговор испуњен топлином, одлазак у велнес или омиљена чоколада - неки су од упечатљивих манифестација овог облика среће, које директно утичу на лучење хормона серотонина и допамина.

И на крају долази тзв. срећа пунине, која једина може да буде трајна.

Прочитајте још: Џенифер Лопез има две сестре, а најмлађа је права ЛЕПОТИЦА (ФОТО)

- Срећа не може да постоји ако наглашава само једну страну живота, ону пријатну, испуњену уживањем и "позитивним". Већа срећа, срећа пунине, обухвата и ону другу страну, непријатну, болну и "негативну", са којом морамо да изађемо на крај - објашњава филозоф, додајући да овај трећи облик среће, људи у модерним, размаженим временима тек треба да открију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.