· · Коментари: 0
данашњица

НЕСАНИЦА, ПОРЕМЕЋАЈ ХОРМОНА: Ево како време које проводимо гледајући у ЕКРАН утиче на наше ЗДРАВЉЕ

Предуго гледање у екран може имати негативне ефекте на наше физичко и психичко здравље. А последице могу бити замор очију, замућен вид, бол у врату и још много тога.

1600940672_Depositphotos_46076079_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Као најзапаженију последицу научници издвајају поремећај циркадијалних ритмова нашег тела.

Шта то значи?

Екран емитује разне боје укључујући и плаву светлост. "Упијање" ових зрака може оштетити способност нашег тела да регулише своје хормоне. Изузетно важан хормон, мелатонин, говори нашем телу када је време за буђење, одмор, јело и правилно функционисање. А када смо изложени сталној количини ове светлости са екрана долази до негативног утицаја на наше природне циклусе, што даље доводи до несаница, посебно ако користие телефон и рачунар пре спавања.

Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати

Трудите се да вам екран не одузуима много времена током дана и да то време смањите колико год је то могуће.

Ратмислите о куповини наочара које блокирају плаво светло, а на телефону укључите ноћно режим који филтрира плаво светло са екрана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.