Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА!

НЕСТРОВИЋ О УКЛАЊАЊУ КРАЈНИКА: Деца која су имала анестезију пре 4 године, имају СЛАБИЈЕ ПАМЋЕЊЕ! Трећи крајник је ЈАКО ВАЖАН због ОВОГ!

Операција крајника се често ради (годишње преко пола милиона деце само у САД).

1627985005_nestorovic---krajnici.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Овај број је данас око половине онога од пре 50 година. Најчешћи разлог за операцију су учестале инфекције крајника. Као и често у медицини, немамо никакав доказ да уклањање крајника стварно смањује број инфекција, пише на свом блогу професор др. Бранимир Несторовић.

“Једна велика мета-анализа (преглед шест великих студија), показала је да се број инфекција смањивао једнако у групи деце са операцијом, као и у групи без. Наиме, величина крајника се током времена смањује и без интервенције, а такође и број респираторних инфекција (око шесте године живота, број инфекција горњих дисајних путева је свега 20% броја детета до 2 године). Величина крајника је иначе непозудана мера њихове имунолошке фнкције, постоји наследна компонента (склоност ка учесталим инфекцијама се јавља у појединим породицама). Једна огромна студија из 2016 у Јужној Кореји није показала никакво смањење броја инфекција после операције”, наводи овај стручњак.

Операција крајника није без ризика

“Онај о коме најмање говоримо је анестезија (све операције у мале деце се обављају у општој анестезији). Децембра 2017. наше горе лист, шеф анестезије на Универзитету у Колораду, Весна Јевтовић-Тодоровић, објавила је чланак под називом “Еxпосуре оф Девелопинг Браин то Генерал Анестхесиа: Wхат Ис тхе Анимал Евиденце?” у часопису “Анестхесиологy”. У њему је дала преглед испитивања ефеката опште анестезије на мозак у развоју.

У закључку студије се каже, “Не само да једно излагање лековима за општу анестезију доводи до смањења когнитивних функција, већ неколико кратких понављања изазива озбиљна оштеђења мозга.” У 2016. ФДА (Америчка агенција за лекове и храну) је издала упозорење да “…општа анестзеија или седација у деце испод три године или жена у прва три месеца трудноће може да утиче на развој мозга детета”, каже др Несторовић.

Он истиче да је истраживање обављено на Јохнс Хопкинс Сцхоол оф Медицине у Балтимору, са анестетиком изофлураном (који се сматра безбедним и рутински се лкористиу анестезији) показало изразито успорење развоја хипокампуса (центар за учење и памћење), додуше у мишева.

Деца имала проблем са памћењем

“У испитивању Wилдера из 2009. Утврђено је да деца која су имала анестезију до 4 године, имају двоструко више проблема са понашањем и учењем од контролне групе. Сличан је налаз студије из Аустрије. У испитивању Стратманна, деца која суи мала анестезију пре 4 године, имала су значајно слабије тестове памћења. У испитивању које је упоређивало општу са спиналном анестезијом, јасно је показан негативан ефекат опште анестезије на ИQ, као и на Цогнитиве Сцоре Баyлеy Скале. ПАНДА студија показује да у парова браће и сестара, кратка анестезија није имала битан утицај на когнитивне функције или понашање. Од недавно, почели су да се јављају радови који су указивали на дугорочне штетне ефекте операције. Две, објављене 2009 и 2017 године су показала да деца којима су оперисани крајници имају склоност да буду гојазна у каснијм животу”, истиче др Несторовић.
Овај врсни стручњак каже да је у 2017. студија из Шведске показала да уклањање крајника пре 20 године повећава ризик од инфаркта у раном добу.

Забрињавајући резултати - инфекције се утростручиле

“Али, студија објављена ове године на 1,2 милиона деце у Данској између 1979 и 1999 (од којих је 60,400 имало операцију уклањања крајника), где су она праћена до 30 година, дала је веома забрињавајуће резултате. Не само да се број инфекција дисајних органа није смањио, већ се утростручио. Ризик за астму и пнеумонију је био већи за преко 50 одсто (слична рад смо објавили 2000. године и ми, учесталост астме је била скоро три пута већа у деце којима су рано оперисани крајници).

“Бог их је тамо ставио, не без разлога

Трећи крајник је јако важан

Код оперисане деце је постојао нешто повишен ризик за преко 28 обољења (укључивала су инфекције коже, ока или инфестацију паразитима). Аутори закључују да крајници имају много већу улогу у развоју имуног система него што смо до сада мисли. Ово посебно важи за аденоид (”трећи крајник”, мада крајника има шест, па је он први). Он једини има способност да уз тимус ‘грудну жлезду), ствара тимоците, лимфоците за изузетно важном улогом у развоју имуног система”, каже он и додаје:

“Пре одлуке о уклањању крајника, добро размислите о користима и штети која постоји. Можда је најтачније мишљење моје покојне мајке, која није дозволила да се мени уклоне крајници. Рекла је педијатрију који је то предложио “Бог их је тамо ставио, не без разлога”.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas