· · Коментари: 0
НАРОДНА МЕДИЦИНА

Невероватна МОЋ у лечењу ЖЕНСКИХ болести: Од ове биљке направите чај за ОЗРАЧЕНЕ, ранице на материци и КАНДИДУ

Изрека каже да лечи све, ако га лепо замолиш!

1618386689_caj.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Сербиан Адвентурес

У народној медицини церова кора потопљена у вину користи се као лек многих болести. За разлику од других врста храста, има испуцалу кору, па се у народу одомаћио и израз "руке испуцале ко церова кора".

Употреби цера у традиционалној медицини је огромна.

Чак једна врста осе на церовим гранама прави легло које временом поприма облик шишарки и користи се за лечење женских болести, за заустављање крварења код одлива:

- прво се стуцају у прах, па се једна кашичица стави у 2дл хладне воде и загрева до врења, кува још 3 минута, а потом остави пола сата, процеди и пије по мало, два пута дневно.

Жир цера користио се често и у исхрани, посебно током тешких ратних година.Правило се и брашно и укусан хлеб. Пошто кора цера садржи горке материје, пече се на 150 степени док не отпадне, или се прокува у две воде.

Листови се такође могу користити у исхрани, а од њих се прави изузетно  укусан и здрав чај за чишћење организма, посебно за оне који су били изложени радијацији, а листови су добри за метаболизам.

На дну стабла церовог дрвета временом настаје оштећење, рупа у којој се сакупља кишница, која се у народној медицини користи код свих врста екцема и негу коже.

Текућина узета из исеченог церакористи се за прављење дневних крема за негу лица и испуцалих пета.

Женско испирање - код раница на грлићу материце и цицти на јајнику

  • 25 г церове коре
  • 25 г раставића
  • 25 г жалфије
  • 25 г ораховог листа

У литар ипо кључале воде ставити 2 пуне кашике чајне мешавине, пустити да ври 5 минута и оставити 30, па процедити и користити превентивно за испирање једанпут месечно.

​Напомена: 
Церову и храстову кору НЕ треба додавати чајним мешавинама за децу млађу од 10 година, а за сваки здравствени проблем прво се обратити лекару.

Чај за озрачене

  • 25 г церове коре
  • 15 г листа коприве
  • 15 г изопа (милодуха)
  • 15 г раставића
  • 15 г змијине траве (сикавица, падељ)
  • 15 г брезе

У 600 г кључале воде ставити 1 кашику мешавине и пустити да ври 10-ак секунди, опет склонити са ватре и ставити 30 минута, па процедити и пити 3 пута дневно по једну шољу.

Чај против кандиде

  • 25 г церове коре
  • 25 г ораховог листа
  • 25 г мајчине душице
  • 25 г босиљка

У 600 г кључале воде ставити 1 кашику мешавине и пустити да ври 10-ак минута, склонити са ватре и оставити још пола сата, па процедити и пити по једну шољу 3 пута дневно.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.