· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Невероватно истраживање: Удари громова и муња довели до живота на Земљи

Према једном истраживању можда су заправо удари громова оно што је допринело животу на планети Земљи.

1616064563_thunderstorm-4234254_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Према новом истраживању, милиони удара громова можда су управо оно што је требало да се започне живот на Земљи, јер је један од кључних састојака потребних за живот какав знамо фосфор.

Резултати истраживања говоре нам да је мноштво удара громова који су се догодили док је Земља била млада, пре 4 милијарде година, можда откључало потребну количину фосфора да створи темеље за живот.

Прочитајте још: Прву руску владарку која је примила хришћанство, историја памти по СУРОВОСТИ: Да би осветила мужа спалила је пола града!

- Фосфор је потребан молекулима који чине основне ћелијске структуре и ћелијске мембране, па чак и чини фосфатну окосницу ДНК и РНК - рекао је Бенџамин Хес, аутор студије и студент на Универзитету Јејл.

Већина фосфора на раној Земљи заробљена је у минералима који су у основи нетопиви и нереактивни, што значи да се од њих не могу стварати биомолекули потребни за живот. Удари грома пружају нови механизам за стварање фосфора у облику који може створити важне спојеве за живот, објаснио је Хес.

Студија је објављена у часопису "Натуре Цоммуницатионс".

Прочитајте још: Да ли је нађена Исусова кућа: Једно од највећих археолошких открића на помолу!

Фото: Пиxабаy

Дуго се мислило да су метеорити испоручили потребне елементе да се живот појави на Земљи. Познато је да метеорити садрже минерал фосфора који се може отопити у води. Да се довољно њих срушило на Земљу, тај минерал могао је пружити праву количину фосфора.

Међутим, живот је започео пре 3,5 до 4,5 милијарди година и тада је мање метеорита утицало на Земљу. Овај минерал има још један извор назван фулгурит, иначе познат као стакло које настаје када гром удари о тло.

Прочитајте још: Откривене научницима потпуно НЕПОЗНАТЕ БАКТЕРИЈЕ на Међународној свемирској станици

Утврђено је да фулгурит садржи фосфор ослобођен из површинских стена - и топив је.

- Муња је механизам који се не мора временом смањивати као што то обично чине опћеприхваћени извори, метеорити. Овај механизам може бити врло важан за разматрање формирања живота на планетама сличним Земљи, након што су ударци метеорита постали ретки - наглашава Хес.

Фулгурит садржи фосфор ослобођен из површинских стена 

Гром је такође био предмет занимања научника када су размишљали о животу на раној Земљи, јер доводи до стварања гасова, који су такође имали улогу у настанку живота.

Хес и његови колеге истраживачи користили су ово постојеће истраживање како би истражили брзину муње на раној Земљи. Данас на Земљи буде око 560 милиона удара муња годишње. На раној Земљи тај је број износио негде између једне и пет милијарди годишње.

Прочитајте још: Придржавајте се правила "30 посто нових информација" и избегните непријатну тишину

Током милијарду година, то је могло довести до једног квинтилона удара грома - и много фосфора.

- Муње су ударале чешће на раној Земљи јер је у атмосфери било више угњен-диоксида. Он доприноси глобалној температури, а виша глобална температура узрокује чешће и интензивније олује са грмљавином - рекао је Хес.

Нивои угљен-диоксида повишени су на раној Земљи након што се објекат величине Марса забио у Земљу да би створио Месец пре 4,5 милијарде година. Ово је такође из Земље ослободило много гасова, попут угљен-диоксида - који су потом заробљени у Земљиној атмосфери и довели до нових муња, објашњава.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.