Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НОВИ ПОЧЕТАК

Незадовољни сте? Одговорите на ових 11 питања и дајте ОТКАЗ

Свака промена је добра, али свака промена је и тешка, колико год нас водила у жељеном правцу, јер није лако мењати рутину која чини да се осећамо сигурно и заштићено.

1606221750_Depositphotos_55158663_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта ако у једном моменту помислимо да је дошло време за нешто потпуно ново, да бисмо се много боље показали и остварили у другој професији? Да ли би требало да ризикујемо и опробамо се у нечем другачијем, страном и, на први поглед, далеком? Како да се храбро  одлучимо за нови почетак, појаснила нам је Иванка Новаковић, психолог, бизнис "коуч" и консултант.

Прочитајте још: Ствари које морате ИЗБАЦИТИ ИЗ ОРМАРА до своје 30-те

До када није касно да себе "тражимо" ако осетимо да више нисмо за занимање којим се дуго бавимо?

Деца боље знају
Деца до пете године тачно знају шта је њихов јединствени дар, таленат, па и сврха. Након тог узраста почињу условаљавања околине, кроз школски систем и друштвене стандарде. Сећање на те активности, освежавање унутрашње успомене на њих, али и наставак бављења њима кроз живот, сигуран је пут да радимо оно што је заиста "зов наше душе".

- У данашње време никада није касно да променимо професију, докле год осећамо снажан мотив и енргију у себи да тако нешто урадимо. Цивилизација се убрзано развија и некадашња ограничења са којима су људи живели као "нормалним", данас се свакодневно побијају - каже Новаковићева.

Незадољоство, умор, досада, туга, бемсисао...

Који су први показатељи да одређена професија "није за нас"?

Прочитајте још: Може да се научи: Водич за ФЛЕРТ

- Први показатељи су: нездовољство, умор, досада, туга, бесмисао када се спремамо да идемо на посао, или док радимо. Треба обратити пажњу на то да ли нам мисли "лутају" ка нечему другом. Посебно би требало приметити да ли добијамо повратне информације од других људи да им се свиђа или им значи када радимо то "нешто друго" - каже она.

Одговорите на 11 питања и будите реални Фото: Приватна архива

Прочитајте још: НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Формула за рачунање идеалне СТАРОСНЕ РАЗЛИКЕ између партенера постоји

Како да препознамо моменат у ком је право време за "пресецање" са "старом" професијом?

- То је увек процес, а не нешто што се дешава у једном временском тренутку. Најчешће почиње мешавином лоших осећања везаних за тренутну професију али и позитивних која у нама побуђује могуће ново занимање и маштање о будућности. Уколико ова осећања потрају и интензивирају се, онда дајте себи одговоре на 11 питања. Када дођемо до тачке да имамо конкретан план и да смо обезбедили сву подршку која нам је потребна, долази моменат који називамо "пресецање" - истиче Новаковићева.

Прво направите "план Б" па онда пресеците.

Неуспех треба узети као један од могућих исхода и већ тада правити план (Шта је то што може да доведе до потенцијалног неуспеха? Шта ћу превентивно урадити да ови фактори не доведу до неуспеха? Шта ћу урадити ако, ипак, дође до тога?) Када себи дамо одговоре на ова питања и уврстимо их као део плана, смањиће се трах од неуспеха. Тада он не само да постаје нешто што је под нашом контролом, већ нас води ка новим, можда још бољим путевима.

Прочитајте још: Драге даме, ове ситнице мушкарци никако не воле да виде на женама

Пре него што дате отказ одговорите на следећа питања:

  • Како видим своју идеалну будућност након промене професије?
  • Шта тачно прижељкујем?
  • Како изгледа мој живот и сви његови аспекти у идеалној варијанти када се остварим у новој професији? 
  • Због чега ми је важна та промена?
  • Зашто прижељкујем баш такву будућност и колико себи дајем времена да се она оствари?
  • Који је резервни план?
  • На кога из моје најближе околине ће ова промена утицати и на који начин?
  • Шта ћу урадити да умањим могуће негативне утицаје?
  • Како ћу обезбедити финансијску потпору током прелазног периода?
  • Чија подршка ми је потребна, у ком домену и на који начин?
  • Како ћу доћи до оне измаштане тачке у мојој идеалној будућности?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas