· · Коментари: 0
САВЕТ

Никада немојте прати КУХИЊСКЕ КРПЕ и ПЕШКИРЕ заједно: Постоји јак разлог!

Као што се одваја шарен веш од белог, потребно је одвајати и кухињске крпе од пешкира.

1624387546_tea-towels-1424776_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Поред брисања суђа, кухињским крпама често обришемо руке током кувања, али их користимо и током чишћења кухињских површина.

Због честе примене, кухињске крпе су углавном мокре, и због тога су идеално место за развој разних бактерија и клица.

Прочитајте још: МРЉЕ НЕСТАЈУ! Да бисте направили ДОМАЋИ ДЕТЕРЏЕНТ требаће вам 4 САСТОЈКА и 10 минута

Ако кухињске крпе перемо заједно с пешкирима, бактерије и клице се врло лако могу прошити и на њих, стога стручњаци препоручују да се кухињске крпе и пешкири перу одвојено на високим тепературама.

Уколико кухињске крпе и пешкире перемо заједно у веш машини, може доћи до контаминације и ширења штетних бактерија и клица, па пешкири којима бришемо и лице, неће бити у потпуности чисти.

Ову грешку скоро сви праве, али као што раздвајамо одећу по боји и материјалу, морамо раздвајати и крпе од пешкира.

Фото: Пиксабеј

Приликом прања важна је и количина прашка - треба да га сипати довољно, јер уштеда на прашку може утицати на чистоћу веша.

Како прати крпе, а како пешкире?

Стручњаци такође саветују да се у машину приликом прања кухињских крпа убаци мало сирћета и соде бикарбоне, како би нестали мириси које крпе често покупе током кувања.

Поред тога, за крпе није препоручљив омекшивач јер их беспотребно оптерећује хемикалијама, а може утицати на њихово упијање.

Фото: Пиксабеј

За разлику од кухињских крпа, омелкшивач се може користити приликом прања пешкира, али у мањим количинама у односу на остали веш.

Такође, пешкире треба прати на свака четири дана и то најбоље на 90 степени, како би се избегло ширење бактерија.

Фото: Пиксабеј

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.