Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Никако не мешајте ове намирнице: Ове комбинације хране су погубне за варење!

Једете здраво, а ипак вам је варење лоше? Можда су у питању лоше комбинације хране. Ево због чега није препоручљиво да мешате или ћете имати проблем с гасовима, надутошћу и стомачним грчевима

1609165503_Depositphotos_11057726_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Намирнице су другачије и свака делује другачије на систем за варење. Све имају добре и лоше стране. Неке су рецимо, врло здраве, али се зато тешко варе.

Прочитајте још: Они су нам неопходни: Ево у којим намирницама има највише ПРОТЕИНА

 

Када једете различите намирнице, ензими се “сукобљавају” онда настају проблеми са варењем. Зато је важно да имате ове смернице на уму.

Не једемо да бисмо се само натрпали и умирили глад. Оброк је важан део нашег дана. Не журите, покушајте да једете смирено и опуштено. Када једете нервозни, узнемирени, тело храну теже вари, јер региструје да је организам у стању панике. Зато, такође, није препоручљиво ни да једете и истовремено обављате неке друге задатке, попут вожње или ходања.

Воће

Свеже воће је увек потребно јести само, без комбиновања. Воће се брзо вари, али ако дође у директан додир с другом храном може доћи до појаве ферментације у стомаку, што свакако није добро.

 

Фото: деспоситос

Протеини и скроб

Храну богату протеинима није добро мешати са оном богатом скробом. Скробу је потребно алкално окружење, а протеинима киселина. Зато када се комбиновани нађу у стомаку може доћи до појаве надутости и гасова. Иако вам можда звучи чудно, јер ова јела често комбинујемо, али требало би избегавати да једете тестенину, пиринач, хлеб и кромпир са пилетином, свињским месом или рибом.

Телу је потребно време да свари протеине, посебно из меса. То може да успори систем за варење. Пуно различитих извора протеина у једном оброку можда и није најбољи избор, посебно ако вам је желудац осетљив – јаја и месо; сир и орашасти плодови, сир и јаја …

Што се тиче скроба не би га требало мешати са изворима шећера. Што, поново, нарушава идеју о нашим омиљеним сласним комбинацијама. Нутриционисти онима са осетљивим желуцем саветују да избегавају комбиновање џемова, желеа и слатких сирупа са хлебом или колачима.

Месо на последњем месту

Прво обично једете храну која се најлакше вари, па је следи она теже варљива. Зато би месо требало да дође на крају. Такође, не козумирајте воду током оброка. Најбоље је да је пијете пола сата или сат времена наког оброка.

Прочитајте још: Биљка злата вредна: Узимајте сваког дана по једну кашичицу рена и решите се болести

 

Само 20 до 30 минута треба организму да превари воду и сокове, следе их воће, поврће, супе и шејкови , за житарице и храну богату скробом потребна су 2 до 3 сата за варење. Ипак, месо и махунарке најдуже се задржавају у желуцу – и више од три сата.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas