· · Коментари: 0
РЕБУС

Нико не зна како је направљена КАПИЈА СУНЦА, а била је портал у најстаријем граду на свету

Древни портал је направљен од једног блока андезита тешког 10 тона.

1625132724_Kapija-Sunca.jpg
Фото: Пиксабеј

Капија Сунца налази се у близини једног од најчудсенијих језера на Земљи - језера Титикака. Прастара култура која је насељавала данашњу Боливију, подигла је ово монументално здање на месту археолошког локалитета Тихуанако.

Прочитајте још: Најузбудљивије откриће у историји: Нису изумрли, сви носимо гене НЕАНДЕРТАЛАЦА

Капија Сунца у Боливији

Од првог европског истраживача који је набасао на ову мистериозну структуру до данашњег дана, археолози, историчари и туристи остају без речи пред величанственошћу Капије Сунца. Стручњаци је сматрају једним од набољих примера перфекционизма који је достигла култура њених твораца и у смислу уметности и у смислу симболизма којим обилују рељефи.

Украшавање је прекинуто
Украшавање Капије Сунца рељефима није до краја завршено, јер су археолози приметили неколико незавршених фигура. Као да су клесари прекинули свој рад изненада и у великој журби.
Капија је била на врху пирамиде Акапана

Капија Сунца је била део веће грађевине, највероватније смештене на врху пирамиде Акапана или храма Каласасаја с обзиром да се ту налзи неколико конструкција направљених од истог материјала као и Капија Сунца.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Капија сунца је украшена као да је у Месопотамији

На површини капије препознатљиви су прикази бога Виракоче окруженог крилатим створењима која клече пред њим.

Јесу ли то прикази истих крилатих створења каква су пронађена у Месопотамији? На капији се налазе 32 лика са људским лицима и 16 са главама кондора.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Фото: Пиксабеј

Ко је био Виракоча?

Виракоча је бог-творац прединканске и инканске митологије, поштован у региону Анда у Јужној Америци. Према легенди, Виракоча је изашао из језера Титикака током времена таме да би донео светлост и створио Сунце, Месец и звезде.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Овај древни бог такође је створио људе тако што је својим дахом дувао у камење. Његове прве људске креације биле су џинови без ума и нису му се свидели. Зато их је уништио призвавши потоп, а затим направио нове људе од мањег камења.

Према легенди врата су...
Према легенди Аимара, врата крију тајну коју су оставили древни преци Аимара. Тајна ће спасити човечанство када се буде нашло у невољи, каже легенда...
Дахом је давао живот, а онда је донео потоп!

На горњем делу са десне стране Капије уочљива је пукотина која дели камен на два дела. Верује се да је пукотина настала након удара муње, али се ова теорија не може доказати јер нема уочљивих трагова ватре на камену или у њему. По једној легенди, Капију је бацио џин и када је дотакла земљу пукла је на пола.

Прочитајте још: Бетмен је био дебељушкасти месар, а Холивуд је на њему зарадио милијарде! (ВИДЕО)

Капија Сунца је најважнији споменик у Тихуанаку - градском комплексу који је био центар изузетно развијене прединканске цивилизације Тихуанако. Та се цивилизација заснивала на пољопривреди, архитектури и гајењу животиња. Технолошки и религијски утицај цивилизације Тихуанако обухватао је територије читавог платоа Колао, између југозападног Перуа, западне Боливије, севера Аргентине и северних делова Чилеа.

Фото: Пиксабеј

Град Тихуанако је архитектонска мистерија

Град Тихуанако карактерише невероватно замршен архитектонски стил украшен са безброј рељефа додатно обавијених велом мистерије.

Археолози немају објашњење за овај град.

Градски комплекс чини неколико важних архитектонских структура: Акапана, Источни Акапан и степенасте платформе Пумапунку, Каласасаја, Кери Кала, Путуни, Пуерта дел Сол (Капија Сунца) и Пумапунку са својим апсолутно задивљујућим структурама које поносно пркосе покушајима археолога да их објасне.

Најстарија култура
Тихуанако се сматра једном од настаријих култура Јужне Америке која је цветала у периоду од 1.500.г.п.н.е. до 1.000.г.н.е. Бар тако тврди званична археологија.

Прочитајте још: Александар је победио последњег самураја, понизио Јапан и вратио се кући

Недавна истраживања су само потврдила да ове архитектонске структуре, баш као и Капија Акапана представљају пример високоразвијене вештине обраде камена, познавања дескриптивне геометрије и система пропорција.

Теорија Артура Познанског

Писац и истраживач Артур Познански изнео је процену да Тихуанаку датира све до 15.000.г.п.н.е. Према његовој теорији, после великог потопа који се догодио око 11.000.г.п.н.е. преживели су развили напредне технике обраде земље које тек данас уочавају стручњаци.

Тихуанку је изнедрио остале цивилизације.

Користили су технике које нам нису баш најјасније да би произвели огромне количине кукуруза, киное, кромпира и маке (моћних намирница које се и данас користе), иако је клима била значајно хладнија. У својој чувеној књизи "Тихуанако, колевка америчког човека". Познански износи две теорије које су за проглашење Тихуанака најстаријим градом на планети.

Прочитајте још: Најновије откриће: Диносауруси су имали вртиће, а ДАДИЉИ се десило нешто застрашујуће

С обзиром на старост, неки научници сматрају да је Тихуанако култура која је изнедрила све јужноамеричке цивилизације. Други пак сматрају да је центар древне мегалитске империје која се простирала централним делом Анда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.