Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Нико се у историји Србије није звао као он: Да ли знате о коме је реч?

Принц Немањића, тужне судбине и необичног имена

1619363342_stefan-urosic-1.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Није реткост да се деца средњовековних владара, нарочито ако нису и сама ступила на престо, временом буду заборављена до те мере да им се у садашњости чак и историчари ни имена не сећају.

Прочитајте још: Најстарији цртеж на свету стар је 45.000 година, а остаћете у чуду када видите шта се на њему налази (ФОТО)

То је чешћи случај када су у питању женска деца, али има случајева када је заборав сустигао и мушке потомке славних династија. То је случај и са овим принцем Немањића крајње необичног имена.

Краљ Драгутин Немањић владао је Србијом у другој половини 13. века. Био је син краља Уроша И и Јелене Анжујске и оженио се угарском принцезом Каталином. Стицајем историјских околности, са престола га је смено брат – краљ Милутин, па Драгутинова деца никада нису наследила власт и много мање су историјски позната.

Са Каталином је Драгутин имао четворо дете чија су имена упамћена – два сина и две ћерке, а нарочито је интересантно име његовог најстаријег сина. Принц се, наиме, звао – Урошиц! О овом српском племићу мало се зна, па није познато ни порекло овог имена.

Као најстарији син, вероватно је од оца добио на управу неке територије, али није познато које ни када, као ни то да ли је Урошиц био жењен. Неки извори наводе да је он био отац кесара Војихне, једног од истакнутих великаша из доба цара Душана.

Лик му је сачуван на фресци лозе Немањића у Дечанима. Манастир Тавна на Мајевици, у Босни сматра се задужбином њега и његовог брата Владислава. Неки извори тврде да је њихова, као и њиховог оца, задужбина и манастир Папраћа.

Недвосмислено је познато да се Урошиц у једном моменту замонашио и да се након тога представљао као монах Стефан. У историјским списима се помиње да је умро млад и сахрањен је у манастиру Светог Ахилија у Ариљу, задужбини свог оца.

Према легенди, из гроба му је текло миро, због чега га је Српска православна црква прогласила за светитеља. Празник Светог преподобног Стефана Урошица Мироточивог обележава се 11. новембра, по јулијанском календару, односно 24. новембра по грегоријанском календару.

Прочитајте још: Потресна исповест Љубомира коме су ћерку отели у породилишту: "Када умрем урадите  ДНК" (ВИДЕО)

Мошти му почивају у манастиру Папраћа код Зворника, где су пренете из манастира Светог Ахилија у Ариљу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas