· · Коментари: 0
хигијена

Нисмо ни свесни колико често ДОДИРУЈЕМО ЛИЦЕ и колико је то ЛОШЕ - научници говоре зашто је то опасно!

Људи су међу ретким врстама познатим по томе да додирују лице а да тога нису свесни, што доприноси ширењу болести, попут актуелног корона вируса.

1595499423_Depositphotos_333250230_s-2019.jpg
Фото:Депосит

Студије су показале да смо посебно склони додиривању браде и подручја око уста, носа и очију. Када је реч о болести попут корона вируса, то је рецепт за његово брзо преноси.

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Зашто несвесно додирујемо лице?

Сви додирујемо лице фасцинантном учесталошћу. Студија из 2015. године која је проучавала понашање аустралијских студената медицине показала је да чак ни они нису успели да се одупру том пориву.

Прочитајте још: Међу људима који су одабрали да РАДЕ ОД КУЋЕ утврђен ОВАЈ СИНДРОМ: Ево и како се ЛЕЧИ

Премда би управо студенти медицине требало да буду свеснији опасности у односу на остале, студија је показала да су лице додирнули просечно 23 пута у року од једног сата, нарочито уста, нос и очи.

Студија показује да се просечно додирне лице 23 пута у току једног сата!
 

Људима и неким приматима не успева да се не додирују несвесно по лицу, а то је, чини се, повезано с начином на који смо се развијали.

Прочитајте још: Сви волимо лубеницу, а знате ли КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА?! После овог текста јешћете је још више

И док већина врста додирује лице у сврху ''дотеривања'' или да би отерала разне досадне штеточине, људи и неки примати то чине из других разлога.

Механизам смиривања

Понекад је јеч о својеврсном механизму смиривања, каже Дачер Келтнер, психолог с калифорнијског Универзитета у Берклију.

Нека истраживања су показала да контакт коже на кожу резултира ослобађањем хормона окситоцина, што може допринети смањењу стреса и постизању већег спокоја.

Додиривање лица нас смирује?!

У неким другим ситуацијама несвесно додирујемо лице када кокетирамо или "да бисмо опонашали завесе на позорници, затварајући један чин друштвене драме и отварајући следећи", каже Келтнер.

Прочитајте још: ДРАСТИЧНО! Епидемиолог саветује: Ево како да се заштитите од КОРОНЕ и чега треба да се посебно ЧУВАТЕ

Фото: Депосит

Други стручњаци за бихејвиоралну науку закључили су да је додиривање лица један од начина на који себи помажемо у контролисању емоција и распона пажње.

Темељно понашање људске врсте Мартин Грунвалд, психолог с немачког Универзитета у Лајпцигу, каже да је реч о "темељном понашању наше врсте".

"Додиривање лица је ауторегулаторни покрет који обично не служи за комуникацију и често се изводи подсвесно. Такви покрети играју кључну улогу у свим когнитивним и емоционалним процесима и јављају се код свих људи", појашњава професор, аутор књиге из 2017. године под насловом "Хомо хаптикус: Зашто не можемо да живимо без осећаја додира".

Прочитајте још: Изгледајте као МАДОНА! Вежбајте као светска звезда уз помоћ - ПЕШКИРА (ВИДЕО)

Но наше очи, нос и уста врата су за продор свакојаких бактерија и вируса у наш организам, што је посебно опасно у доба пандемије корона вируса, који се с особе на особу преноси капљицама из носа или усне дупље зараженог појединца.

Очи, уста и нос су врата за свакојаке бактерије и вирусе, што је посебно опасно у време корона вируса!

Можемо да се заразимо и додиривањем предмета или површина које су биле изложене вирусу.

Група америчких и бразилских научника 2012. године проучавала је понашање насумично одабраних особа у јавним просторима у бразилском граду Флорианополис и у вашингтонској подземној железници. Установили су да су особе које су проучавали, а нису знале да их посматрају, најпре додирнуле јавну површину, а потом нос или уста више од три пута у сат времена!

Прочитајте још: Никад нисмо сигурни колико нам је ВОДЕ заиста потребно - Ово је ОДГОВОР

Фото: Пиxабаy

Мотивација за коришћење маски

За неке здравствене стручњаке склоност додиривању лица требало би да резултира већом мотивацијом за коришћење маски као заштите против корона вируса.

"Ношење маске може да смањи склоност људи да додирују лице, што је велик извор заразе ако изостане одговарајућа хигијена руку", сматра виролог Стивен Грифин са Универзитета у Лидсу.

Шта треба да предузмемо како бисмо смањили учесталост којом додирујемо лице?

Бихејвиорални научник Мајкл Халсворт, професор на Универзитету Колумбија, који је радио као саветник за британску владу у време Дејвида Камерона каже да је савет врло тешко преточити у праксу.

Прочитајте још: Да ли купујете онлајн? То може имати велике ПОСЛЕДИЦЕ по ваше ЗДРАВЉЕ

Много је лакше људе саветовати да перу руке, него да не додирују лице!

Рећи људима да не раде нешто што се догађа несвесно уобичајен је проблем. Много је лакше људима саветовати да перу чешће руке него их навести да ређе додирују лице. Нећете имати успеха ако некоме само кажете "немој да чиниш несвестан покрет".

Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ

И на крају, кад се све сабере и одузме, ништа не може да замени значај редовног прања руку и додатне бриге о одржавању личне хигијене.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.