Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БИЉКЕ

НАЈЗАХВАЛНИЈЕ цвеће за башту! Идеално за прекривање НЕУГЛЕДНИХ ЗИДОВА, а само пријања за подлогу

Пузавица орлови нокти доноси мирисне цветове, а затим црвене бобице које су привлачне за птице (али, отровне за људе)

1624366517_orlovo-oko.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/Круна ВД
Oglas

Најчешће се користе за креирање живе ограде. Реч је о шумској биљци, чији се корен налази у сенци дрвећа и грмља, али за раст јој је потребна светлост.

Идеални услови за узгој би били опонашање ових услова: да корен буде у хладу, а гране на светлости. Зид који је окренут на западну страну би био идеално место.

Орлови нокти могу да се узгајају и у саксијама, али никад неће да напредују тако добро као у баштенској земљи. Биљка може да расте у готово свим типовима земљишта, али највише преферира добро дренирану земљу богату хумусом.

Како расту орлови нокти

Приликом садње зимзеленог грма, размислите о куповини биљака голог корена у јесен или зиму. За биљку која ће да формира густу живицу потребно је купити 5 малих биљака по метру.

Пузавица орлови нокти сама пријања за подлогу, али јој је потребна помоћ док је млада. Ако расте уз зид, користе се поцинковане жице на зиду, а биљка се води до њих уз помоћ трске или бабусових штапова.

Биљке је потребно добро заливати, а у пролеће прихранити ђубривом опште намене.

Уколико желите сами да их размножавате, то можете урадити уз помоћ њихових бобица. Семе из бобице се извади и посеје у саксију. Семену је потребна температура од 15 степени минимум да би клијало.

Најчешћи проблеми

Лисне ваши могу да направе проблем.

Уколико се листови изобличе и увију будети сигурни да су је напали ови инсекти и да јој исисавају биљни сок, чиме стварају погодну основу за развој патогена. Биљке слабог здравственог стања биће склоне зарази. Неопходно је да се уклоне заражени изданци и да се нанесе инсектицид.

Нега

Листопадне грмолике врсте, попут оних које цветају у рано лето треба орезати након цветања. Зимзелене врсте које се често узгајају као топиарне форме могу да се орезују лети.

Пењачицама није потребно орезивање. Уколико су прерасле простор могу се скратити орезивањем на пролеће.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas