Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
животиње

Нова истраживања о ДЕЛФИНИМА: Ове две особине исте су као код људи

Најновија студија показала је да делфини имају сличне особине личности као људи, попут радозналости и друштвености.

1615651559_Depositphotos_6412135_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Студија објављена у Магазину за савремену психологију, заснована је на проучавању 134 мужјака и женки делфина из осам установа широм света, при чему је делфине процењивало особље установа, пише Гардијан.

Ове сличности откривене су упркос томе што су се делфини развијали у потпуно другачијем окружењу од примата, са последњим заједничким претком који је живео пре 95 милиона година.

Прочитајте још: Мајка је одлучила да напусти бебу, а онда је потез медицинске сестре расплакао многе (ВИДЕО)

Аутор студије професор психологије на Универзитету Хал Блејк Мортон рекао је да је ово први пут да се личност делфина проучава на тај начин, као и да су делфини због своје интелигенције и дружељубивости одлични за истраживања.

- Делфини, као и многи примати имају мозак који је знатно већи од онога што њихово тело захтева за основне телесне функције. Овај вишак мождане материје у основи покреће њихову способност да буду интелигентни, а интелигентне врсте су често врло радознале - рекао је Мортон.

Фото: Депосит

Мортон је рекао да је најприхваћенији модел људске личности дефинисан са пет особина - отвореност, савесност, екстраверзија, слагање и неуротичност, као и да иако су многа истраживања проучавала у којој мери примати деле ове особине, ова студија имала је за циљ да интелигентне животиње погледа у потпуно другачијем окружењу.

- Научници још не разумеју у потпуности зашто се наше понашање своди на тих пет особина, па је један од начина да се упоредимо са другим животињама - шта нам је заједничко и зашто. Већина истраживања је рађена на приматима, па смо одлучили да урадимо нешто другачије и погледамо делфине. Нико никада раније није проучавао личност у делфинима на наш начин - објаснио је.

Прочитајте још: Први пут показао лице без шминке након 10 година: "Људи су се склањали од мене, а некад ми и добацивали" (ФОТО)

Ипак, истиче да, иако се показало да су личности делфина сличне људскима, не значи да су идентичне.

- Не желим да људи то погрешно тумаче и кажу да људи и делфини имају исте особине личности - немају. Само што су неке од њих сличне - додао је. Рад на студији почео је 2012. године у Мексику, Француској, САД, Бахамима и на Кајманским острвима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas