Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАЗВОДИ

Нова пандемија: Корона РАЗВОДИ разарају Европу, а Кина РЕШИЛА проблем фантастично!

У односу на 2019. Италијани су се разводили за чак 60 одсто више. И то двапут више на северу него на југу!

1627379656_Depositphotos_426074720_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Пре короне је Италија, у којој претежно живе католици, имала једну од најнижих стопа развода. Очигледно је да су њени становници тешко поднели предуг "локдаун", али и да су искористили промене у закону, уведене 2015. године, којима је процедура раскида неуспелих бракова олакшана и убзана.

Прочитајте још: ТРИ највеће неистине које МУШКАРЦИ мисле о женама

За Италијане је корона била веома трауматично искуство.

Италијанима је корона одузела дневни ритам

- Ми смо се већ суочили са катастрофама током ратова, али они од Другог светског рата нису осетили значајније кризе. То је земља са релативно добрим стандардом, где се заиста негује хедонизам. Сада, због ситуације изазване ковидом-19, све то им је ускраћено каже Мирјана Милојевић, специјални педагог и психотерапеут.

Двоструки живот и корона
Ту је и податак да су у 40 % случајева разводи у Италији иницирани због чињенице да је локдаун отежао скривање неверства и "двоструког живота", у 30 % због породичног насиља, док у преосталих 30 % су други узроци.
Дан су почињали уз еспресо, па полако на посао...

Дан им је почињао у бару, уз колационе (слатки доручак) и еспресо, и настављао се лагано. Протекле године тога није било, што је за Италијане равно катастрофи.

Прељуба више није могла да се крије

Осим тога, партнери су били "осуђени" или упућени искључиво једни на друге, није било начина да као раније пола дана проведу на послу, пола са пријатељима, па да се тек увече сретну код куће.

Прочитајте још: Седам знакова да је мушкарац ОДЛИЧАН у кревету! Посебно обратите пажњу да ли кува са рецептом или без

- Код Италијана, будући да је реч о католичкој земљи, разводи су ређа појава, али зато неверства очигледно нису. Сада, када људи који раде од куће, немају могућности да воде двоструки живот - констатује Мирјана Милојевић.

Фото: Депозит

Корона је изазвала брачно насиље

Када је реч о насиљу, оно свакако јесте разлог да се две особе разиђу, али питање је колико је сама ситуација са короном произвела насиље. Вероватно је било особа које никада нису биле агресивне, али су им у кризи попустиле одбране јер нису знали како да одговоре на свој, као и на страх друге особе, па је долазило до породичног насиља.

Некада мирни људи су потпуно експлодирали!

- Имате и пасивну агресију као елемент насиља којој се не придаје довољан значај - подсећа Милојевић.

И Матео Сантини, адвокат специјализован за породично право, протумачио је податке италијанског Националног удружења за разводе:

Прочитајте још: Прво причајте о парама, а онда о браку! Прељуба није главни разлог за развод!

- Преплавио нас је број захтева за раздвајање, углавном због принудног суживота. Једно је делити с неким викенде и вечери, а друго је проводити са њим цео дан, уз све проблеме повезане са пандемијом, као што су: стрес због болести, губитак посла, тешко сналажење деце са онлајн наставом - каже Сантини.

Ирске бракове корона ојачала

Чињеница је да се током последњих година све више Европљана разводи, али суочавање са корона вирусом је само нагласило овај тренд. Иако је Eurostat, канцеларија ЕУ задужена за статистику, истакла да Ирска бележи најниже стопе развода у последњих неколико година, очигледно је да ситуација није иста у свим државама чланицама ЕУ и да се већ може говорити о "пандемијским разводима" који праве дар-мар међу устаљеним бројкама.

Прочитајте још: Зоран Миливојевић каже да "Лепа Рада" највише пати када остари, јер се такмичи са девојкама

Кинеска искуства

Од 1. јануара, када је у Кини уведен обавезан период "хлађења" за супружнике који желе да се растану, број развода у овој земљи пао је за чак 72 одсто!

Период хлађења траје најмање месец дана.

Према подацима Министарства цивилних послова, током прва три месеца ове године регистровано је 296.000 развода, у поређењу са 1,06 милиона у последња три месеца 2020. Зашто? Парови који подносе захтев морају да сачекају 30 дана након тога, а за то време било која страна може да га повуче. Затим се поново пријављују ако и даље желе да се разведу. И поново да чекају...

Прочитајте још: Да ли је бивши дечко у добрим односима са бившом? То је дозвољено у САМО 5 случајева

Најмање шест месеци, а у сложенијим случајевима и до годину-две. И док кинески званичници тврде да тако желе да спрече "импулсивне" разводе, закон се нашао на удару критике јер угрожава личне слободе и потенцијално заробљава људе у несрећним или чак брачним заједницама у којима има насиља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas