· · Коментари: 0
наука

Нова студија о вишку килограма мења досадашња мишљења

Уколико пребацујете кривицу због вишка килограма на спорији метаболизам услед старења, нисте у праву.

1628862144_Depositphotos_99629412_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Резултати нове међународне студије у супротности су са увреженим мишљењем да метаболизам равномерно опада са годинама. Све до 60. године ваш метаболизам је исти као и кад сте имали 20.

Међународни тим стручњака анализирао је бројне параметре 6.400 људи, узраста од 8 дана до 95 година из 29 земаља широм света. Утврдили су да метаболизам остаје исти током доброг дела „средњих“ година. Врхунац достиже до прве године, а од 20. до 60. се стабилно одржава на истом нивоу.

Прочитајте још: Препознајте упалу уха код деце: Чест проблем током летњих месеци

Да би утврдили утицај старости на метаболизам, истраживачи су прилагодили факторе попут величине и тежине тела (већа тела сагоревају више калорија да би се одржавала) као и количину масног и мишићног ткива (мишићи сагоревају много више калорија од масног ткива).

„Метаболички процеси остају стабилни током нашег одраслог живота, од 20. до 60. године“, истиче вођа студије Херман Понцер, професор еволутивне антропологије на Универзитету Ђук.

Оно што је посебно занимљиво било стручњацима јесте што нису запазили промену метаболизма током менопаузе, пубертета или трудноће.

„Људи често кажу: 'Када сам прешао 30. годину мој метаболизам се страшно успорио.' Ми нисмо пронашли доказе за то“, каже аутор студије објављене у часопису Сајенс (Сциенце).

Како су израчунали брзину метаболизма?

Понцер и његове колеге користили су посебан тест водом. У њему, људи подвргнути тесту су пили воду у којој је део водоника и кисеоника замењен изотопима тих елемената који се могу пратити у узорцима урина.

- Израчунавајући колико водоника и кисеоника изгубимо дневно, можемо да израчунамо колико угљен-диоксида наше тело произведе. То је веома прецизно мерење колико калорија сагорите сваког дана, јер не можете да сагорите калорије без стварања угљен-диоксида- објашњава Понцер.

Истраживачи су анализирали укупну дневну потрошњу, која укључује и калорије које сагоримо на све телесне процесе, од дисања, варења хране до размишљања и померања тела.

Прочитајте још: Кувани КАКАО је много бољи од кафе? Даје исти подстицај, али траје дуже, без нуспојава! (РЕЦЕПТ)

Фазе мењања брзине метаболизма

Након прилагођавања параметара и узимања у обзир резултата различитих групација у узорку, стручњаци су идентификовали четири фазе.

  • од рођења до прве године када се метаболизам убрзава од оног који је усаглашен са мајчиним и достиже врхунац са 50 одсто већом потрошњом у односу на одрасле јединке.
  • период од прве године до 20. током којег се метаболизам постепено благо успорава и није примец́ено ни његово убрзавање током пубертета.
  • од 20. до 60. године метаболизам остаје на истом нивоу
  • од 60. године до краја живота метаболички процеси се осетно успоравају, а до 90. године метаболизам је око 26 одсто спорији у односу на средње доба.

Чињеница да је ново истраживање показало да постоје веома мале разлике између потрошње калорија током младости и одраслог узраста такође је важна због потенцијалног решавања епидемије гојазности.

Прочитајте још: Кувани КУКУРУЗ је здравији него што мислите! Пет начина на који делује на организам

Највећи број гојазних људи, посебно у развијеним земљама, добијају вишак килограма у одраслом добу. Налази показују да је за епидемију гојазности крив претерани унос калорија, а не, како се уврежено мислило, успоравање метаболизма током година.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.