Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАВИСНОСТ

Нова ЗАВИСНОСТ: Танорексија је све чешћа међу средњошколкама, а лако се препознаје

Танорексија покреже све прихолошке механизме које активира злоупотреба психоактивних супрстанци, алкохола или коцкање.

1630934080_Depositphotos_37427513_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Упркос лекарским упозорењима о штетности излагања УВ зрацима, припаднице лепшег пола и даље не одолевају да лето "потроше" на прекомерно сунчање - на отвореном или под лампицама соларијума. Пут од жеље да се добије препланули тен до зависности од увек тамне пути, односно танорексије, често није дуг. А штетне последице по здравље нису мале.

Прочитајте још: Кетрин Зита Џонс испратила ћерку на колеџ, па у купаћем вежбала хулахоп (ВИДЕО)

Жене су лако упале у још један амбис модерности - потребу да повећају груди, "дораде" усне, "испеглају" боре... Императиви ултимативне лепоте који се пласирају на друштвеним мрежама, али нам "искачу" и у ТВ рекламама и провоцирају са билборда, додатно све компликују.

Шта је танорексија?
Танорексија је појам који објашњава прекомерно, готово импулсивно и зависничко излагање сунчању, било у соларијуму или на природан начин, са бројним последицама по психофизичко здравље особе која у тај проблем упада, а све са тенденцијом прибављања осећања задовољства и адекватности.
  • Како се објашњава танорексија?

- То је облик зависничког понашања који покреће све оне психолошке механизме које актвира и злоупотреба психоактивних супстанци, алкохола или пак патолошко коцкање и играње видео-игара. Под утицајем УВ зрака у већој мери активирају тзв. ендорфини, који подстичу ефекат благостања и задовољства. Тако се покреће зависнички механизам - каже Јелена Јовичић, дефектолог и психотерапеут у едукацији, чија је ово област рада и истраживања..

Прочитајте још: Припремите два јесења комада гардеробе: Ко би рекао да ће се носити дању? (ФОТО)

Да је заиста реч о једној врсти зависности, говоре и истраживања која потврђују позитиван учинак лека који се користи у третману зависности од опијата, на зависност од излагања УВ зрацима.

  • У којој мери је она узела маха код младих девојака, чак и код средњошколки?
Бела пут је била модерна
У 18. и 19. века је идеал лепоте била светла, неосунчана кожа, јер је бела пут сматрана стаусним симболом. Они који су имали виши положај у друштву, новац и моћ, нису морали да раде на њивама и пољима, па су самим тим били неосунчани.

- Путовања су постала доступна и ширим друштвеним групама, а самим тим и одређене дестинације и начин провода. У новије време, код младих девојака је идеал лепоте додатно компромитован и његовим наметањем од стране медија и друштвених мрежа, а нарочито са аспекта лагодног и безбрижног живота какав се пласира, рецимо, на "Инстаграму". С друге стране, имамо и маркетиншке потезе који популаризују соларијуме кроз рекламирање лампи - истиче Јовичићева.

Прочтиајте још: БРУКА: Брат Меган Маркл улази у ријалити! Са њим је и бивши очух Ким Кардашијан

  • Који су јасни симптоми да је реч о зависности од сунчања?
У позадини танорексије је бег од изазова

- Када већ постоје последице и особа је свесна штетности, а и даље наставља са сунчањем или било којим другим штетним понашањем, можемо говорити о зависности. Сасвим је извесно да је особа која је добила опекотине вишег степена, или пак неко малигно обољење коже, имала неке последице или барем назнаке последица и раније, али упркос томе није редуковала своје штетно понашање.

Таман тен по сваку цену Фото: Пиксабеј

У позадини танорексије су искривљена слика о себи, бег од стреса и изазова, ниско самопоуздање, психичка тескоба коју особа пројектује на незадовољство физичким изгледом, погрешна уверења везана за физички изглед која могу сезати и до нивоа психичког поремећаја који се назива дисморфофобија, а који представља доживљај оболеле особе да су делови њеног тела ружни и деформисани - истиче Јовичићева.

Шта ако избледим?
Доказ да се развија зависност од тамног тена су апстиненцијалне кризе. Јавља се страх да ће кожа избледети, а уз то и нелагода да нису лепе и пожељне. Могу се јавити презнојавање, анксиозност, напади панике. Дакле, слична ситуација као када наркоман покушава да остави дрогу или алкохоличар алкохол.

Прочитајте још: ГЛАМУР У СЕПТЕМБРУ! Деца славних кренула у гимназију, а школарина је као стан у Београду: За њих година кошта 76.000 ЕВРА! (ФОТО)

  • На који начин би требало да се приступи лечењу овог облика зависности?

- Веома је важно да се адекватно процени стање особе која тражи помоћ, али и њени капацитети. Као и код сваке зависности, у обзир долази комбинација фармакотерапије и психотерапије, уз правила која би имала за циљ увођење контроле над понашањем.

Често је примењивана когнитивно-бихевиорална психотерапија, чији је главни оквир интервенција усмерена на идентификацију и редукцију погрешних уверења и ирационалних начина размишљања - закључује Јовичић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas