Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Обратите пажњу: Пригушени сигнали који вам говоре да патите од повишеног холестерола

Веома је важно да ослушкујете своје тело.

1611225982_Depositphotos_88989498_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Телу је потребан холестерол за изградњу здравих ћелија, али висок ниво може да буде јако опасан. Услед повећања вредности холестерола, повећава се и ризик од срчаних обољења. 

Прочитајте још: Труднице, уживајте У КАФИ! Ево колико овог напитка дневно СМЕТЕ ДА ПОПИЈЕТЕ

Уколико ослушкујемо наше тело, можемо препознати најраније симптоме и реаговати на време, кажу лекари.

Висок ниво холестерола обично не узрокује никакве значајније симптоме, па га је зато тешко установити. 

Међутим, постоји скуп физичких симптома који могу да буду најранији сигнали да са нивоом холестерола у вашем телу нешто није у реду. Уколико приметите било који од ових сигнала, најбоље би било да се обратите лекару:  

1. Бол у рукама и ногама

- Акумулација холестерола може да зачепи крвне судове ногу и руку. Накупљање холестерола на овим местима често изазива бол у шакама или стопалима - каже доктор Мајкл Николс.

Прочитајте још: Шта је важније МАСКА или ДИСТАНЦА? Ево кратког и ЈАСНОГ ОДГОВОРА

2. Осећате трњење у телу 

- Прекиди у протоку крви у одређеним деловима тела стварају трнце у рукама и ногама. Висок ниво холестерола чини крв гушћом, а самим тим је онемогућен нормалан проток који се на крају манифестује као осећај тењења.

3. Бол у грудима

- Бол у грудима, посебно на левој страни, указује на зачепљење крвних судова око срца и може да изазове бол. Понекад се бол може проширити и до врата - објашњава доктор.

Прочитајте још: Хладно време ретко коме прија, али може позитивно да утиче на здравље: Зашто ћемо да заволимо зиму?

Фото: Депзит

4. Честа главобоља

Блокада крвних судова у пределу око главе изазвана високим холестетом ствара главобољу у потиљку.

Прочитајте још: Упозоравају научници: ЛАЖНО негативан ПЦР тест је могућ

Постоје две врсте холестерола, добар и лош и јако је важно водити рачуна да буду у границама нормале, наглашавају лекари.

Клиника Мејо је навела који су то окидачи за ставрање високог холестерола и који људи спадају у најризичнију категорију. Ево шта доводи до повишених вредности: 

  • Лоша исхрана
  • Гојазност
  • Недостатак физичке активности
  • Пушење
  • Старост 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas