· · Коментари: 0
ВАСКРС

Од чега је, заиста, умро Исус Христ и да ли је тачно да је Стефан Немања поклонио "лонгиново копље"?

Откривене мистерије око тога шта је непосредно претходило физичкој смрти Исуса Христа не престају да интригирају.

1619614301_christ-1618197_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Исусово страдање је било страшно. Голгота, његово место, остала је у свести људи не само као најчувеније брдо на свету, већ и појам за најтежа људска страдања.

Прочитајте још: Зашто је баш ЗЕЦ симбол Ускрса? Занимљива прича сеже далеко у прошлост и легенду

Зашто не звоне звона?
Исус Назарећанин, цар Јудејски умро је на крсту у "шести час дана" и завесе јерусалимског храма поцепале су се напола, сунце се помрачило и сва звона су попуцала. Зато у православним храмовима на Велики петак не звоне звона, већ се богослужења најављују дрвеним клепалима...

Одлуку да се Исус казни јавним распећем донео је врховни савет Јевреја. Исус, при том, није био једини кога је тадашња власт осудила на разапињање на крст. То је био уобичајени римски начин кажњавања примењиван код најтежих пресуда и по правилу се изводио у присуству велике масе света коју је требало застрашити.

Разапињали су на крсту, али и у облику слова Х и Т

Прочитајте још: Ко је градио пирамиде на Тенерифама: МАСОНИ или митски народ Гуанча који су оставили мумије?

Јеврејски историчар Јосиф распеће је описао као "најгору од свих смрти", наводећи како је после римске опсаде Јерусалима распрострањен страх од распећа којим су Римљани претили биовелики.

Фото: Пиксабеј

Разапет, човек је био принуђен да одржава немогући положај и да се све време помера горе-доле да би могао да дише.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Разапињали и у Јапану
Распеће је у Римском царству забранио Константин. У Јапану је  до 19. века практиковано варварско распеће. Конопцима везаним за крст, човека су пробадали лаким копљима, провлаченим споро кроз виталне делове тела. Пре две године медији у Саудијској Арабији су пренели вест о саудијском затворенику који је погубљен и разапет због оптужби за тероризам.

Немачки истраживачи су пробали да направе експериментално распеће, како би проучили ефекте на организам које проузрокује сам поступак распећа. Они су добровољцима привезали зглобове за крст и потом пратили активности респираторног и кардиоваскуларног система.

Немци су направили експеримент са распећем!

После само шест минута волонтери су имали проблема са дисањем, пулс би се удвостручио, а крвни притисак пао. Експеримент је обустављен после 30 минута због болова у зглобовима. Резултати истраживања објављени су у часопису "Берлин Медицине".

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Испитујући плаштаницу, двојица професора на Сорбони су утврдили да приказано лице и тело одражавају црте посмртне укочености која је наступила после смрти на крсту: прсти су били у грчу, грудни кош раширен, ножни мишићи на бедрима затегнути. Трагови крви показују да је покојник дрхтао и кочио се од бола. Поред рана од ексера, копља и трња, види се много рана од удараца бичем.

Исус је имао више од 500 повреда!

Плаштаница је претходно снимана инфрацрвеним и ултраљубичастим зрацима, а снимци су показали да је на телу било више од 500 повреда.

Фото: Пиксабеј

Отиске рана испитивао је и француски хирург Пјер Барбе, који је дошао до закључка да су клинови били забијани не у дланове, него изнад длана, у првом превоју на дну подлактице.

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

И амерички форензичар светског гласа Фредерик Загиби, који је пола века проучавао феномен распећа, сматра да Исусова смрт није наступила због гушења, већ је последица шока због губитка крви и течности после духовне тортуре и вишечасовног батинања.

Медицина данас признаје "крваво знојење".

Наиме, мада опис може да звучи и симболично, медицина и познаје хемадитрозу као феномен, мада редак, при коме се крв појављује у зноју услед проширења и пуцања капилара у кожи.

Откривен датум распећа?
Истраживање научника који су проучавали хронологију тектонских покрета у околини Мртвог мора, на око 20 км од Јерусалима, показало је да је то било у петак, 3. априла 33. године.
Лонгиново копље се не спомиње у јеванђељима

Према ондашњој процедури распећа, Исуса су за крст заковала три војника. Према неким теоријама, крајњи узрок Исусове смрти је пробадање срца копљем, али Загиби сматра да је он пре могао да доживи срчани удар од  крварења, агоније у боловима и дехидрације.

Прочитајте још: Принц Филип је добијао СВЕ ТАЈНЕ извештаје о посетама НЛО, а занимао га је један ИНЦИДЕНТ

Јованово јеванђеље каже да је војник копљем пробо Исусове груди. Из ране је крв попрскала центурионово лице и он, који је боловао од катаракте, изненада је прогледао.

Стефан Немања је копље поклонио Барбароси?

Касније ће хришћанско предање центуриона, који је починио тај акт милости, препознати као Лонгина Копљоношу. Тако је настала легенда о Светом копљу или Копљу судбине, а Свети Лонгин се поштује као светац. Свето копље су тражили Карло Велики и Фридрих Барбароса који је до копља дошао тако што му га је поклонио Стефан Немања приликом боравка у Нишу.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.