Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ШМИНКА

Од Клеопатре до данас: Да ли знате како је настао кармин?

Историја кармина почиње пре више од 5000 година када су жене уситњавале драгоцено камење које су наносиле на усне како би се светлуцале.

1607095160_Depositphotos_7360625_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ружеви долазе у свим бојама, а захваљујући занимљивим маркетиншким идејама, и у свим облицима, али да ли сте се икада запитали када су се девојке први пут њиме улепшавале? 

Древни свет

У старом Египту жене су посебним техникама боју за усне добијале из јода, али то је након узастопног наношења доводило до болести па одатле своје корене вуче термин "пољубац смрти".

Наводно је Клеопатра своје усне, које су освојиле неке од најважнијих војсковођа у историји, украшавала "ружем" који се састојао од смрвљених инсеката и мрављих јајашаца која су давала црвену боју. 

Прочитајте још: Храна која може да ублажи менструалну бол

Осим инсеката у смесу су се за сјај додавале и рибље љуске

16. век

Током овог века кармин је у Великој Британији учинила популарним краљица Елизабета која је њиме наглашавала свој бледи тен. Ипак, то није дуго трајало јер је 1653. године свештеник Томас Хел основао покрет који је шминкање називао "ђавољим делом".

Прочитајте још: Како ИЗДУЖИТИ ФИГУРУ? Носите ове панталоне, боје и фризуру

20. век

Иако у 18. веку није било популарно носити шминку, бледа пут била је ознака дама, а осунчаност карактеристична за жене које су радиле у пољу, почетком 20. века ствари се мењају и 30-их шминкање пролази праву малу револуцију.

Хазел Бишоп нашла је праву формулу за постојаност ружа и у производњи почели су да се користе разни воскови, пигменти и уља

Слична формула одржала се до данас, а оно чиме се ви девојке мажете најчешће садржи витамин Е, хидратантна средства, какао маслац, крему за сунчање и колаген.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas