· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Од лечења прехладе, до уништавања разних микроба: МАЈЧИНА ДУШИЦА је лек за све

Мајчина душица је једна од најчешће коришћених лековитих биљака, а оно што је најбитније, нема нити један штетан ефекат

1619364072_Depositphotos_38350377_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Поштовање у народу и широку примену у народној медицини, мајчина душица је својски заслужила. Ова биљка нема ниједан штетан, токсични састојак, па може да се пије без временског ограничења, и у неограниченим количинама. Позната је и по називима: поповац, матерка, тамјаника, дивљи босиљак, вресковица.

Прочитајте још: Ризница витамина и минерала, а неправедно је у сенци "црног колеге"

Мајчина душица расте на сунчаним брежуљцима и падинама, по рубовима шума, а често и на малим ливадским мравињацима. Само две кашичице мајчине душице задовољава чак 20 одсто дневних потреба организма за гвожђем, а одличан је извор и мангана - минерала који побољшава функционисање мозга, одржава здравље костију и коже, и потпомаже формирање хрскавице.

Потребно јој је много топлоте и сунца, због чега се добро држи на каменитим површинама, као и на планинским пашњацима код којих се из земље ослобађа много топлоте. Бере се преко целог лета: по мирном, топлом и сунчаном времену - од 10 часова пре подне до поподневних сати, јер је у то време најмириснија. Не чупа се, већ се цела биљка сече одговарајућим маказама. Суши се у танком слоју, на промајном и топлом месту, заклоњена од сунца и прашине. Повремено је треба лагано превртати, да се што равномерније осуши.

Чај од мајчине душице има антисептично дејство, ефикасан је против спазма (грча) у бронхијама, разводњава слуз у плућима и помаже при његовом избацивању. Зато се са успехом примењује против кашља код деце. Пошто је веома укусан и лепо мирише, малишани га радо пију. Осим тога, успешно делује и против цревних паразита, нарочито дечјих глиста.

Чајна мешавина

У једнаким деловима помешана са боквицом, мајчина душица је доказан лек против обољења дисајних путева - посебно против прекомерне слузи у бронхијама и бронхијалне астме, чак и великог кашља. Чај од мешавине боквице и тимијана се пије што топлији, у гутљајима. Припрема се свеж, четири до пет пута дневно. Ако постоји опасност од упале плућа, треба да се пије на сваких сат времена.

Јастуче као "облога"

Мајчина душица, камилица и хајдучка трава - убране на сунцу и осушене, користе се за пуњење јастучића који се користе као „облоге“ код различитих болова (у стомаку, зглобовима…)

Фото: Деспоситос

За испирање уста

Ако је ваше дете мало веће, па уме да гргољи, овај раствор ће да послужи за дезинфекцију усне дупље, а такође ублажава упалу грла, јача десни и освежава дах. Поред тога, помаже чишћење коже. Припрема: пет грама мајчине душице прелити децилитром млаке воде и оставити да одстоји током ноћи. Ујутру процедити и гргољати, или испирати болна места у току дана.

Купка

У каду са топлом водом сипати око 100 грама мајчине душице. Пожељно је да дете буде у купки око пола сата пре спавања. Многим малишанима су овакве купке вратиле здрав сан. 

Прочитајте још: Пун је витамина, минерала и протеина: Ово семе у себи крије многе здравствене благодати

Припрема чаја од мајчине душице

Важно је запамтити два правила - никада не припремати чај у отвореној посуди и узети довољну количину биљке. Мајчина душица садржи лековите састојке који лако испаравају. Припремом у отвореном суду - они испаре, па такав чај нема лековита својства. Такође их нема ни ако је количина биљке недовољна. Да бисте скували добар чај, кашичицу мајчине душице прелијте са два децилитра кипуће воде, поклопите, и након пола сата процедите. Засладите медом и дајте детету да пије три до четири шоље чаја на дан. Биће добро и за вас ако му се придружите.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.