Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АУТИЗАМ

Докторка Милијана: "Од ОПАКОГ поремећаја чешће оболевају ДЕЧАЦИ, ја то НИСАМ приметила код МОГ СИНА"

Постоје поремећаји о којима се нерадо прича, од којих се не умире, али са којима се тешко живи. Такав је аутизам.

1597057874_Depositphotos_181411220_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Иако је особама са аутизмом, осим подршке ближњих, неопходна и апсолутна помоћ стручњака, ситуација на терену је другачија. Број стручњака у државним институцијама сведен је на минимум, а нема ни довољно адекватних социјалних установа у којима би особе са аутизмом биле збринуте.

Прочитајте још: Овде сунцобран и лежаљке НЕ ПЛАЋАТЕ, хране има КОЛИКО ЖЕЛИТЕ, а за децу је све БЕСПЛАТНО (ФОТО)

- Аутизам спада у најтеже развојне поремећаје, у шта сам се и лично уверила јер имам сина Јанка од 40 година. Поремећај настаје до 36. месеца након рођења и траје целог живота. Родитељи би ово требало да упамте, јер ја то, нажалост, нисам знала када је мој син био мали - каже неуропсихијатар и специјалиста психијатрије развојног доба др Милијана Селаковић.

Узрок је непознат
Сматра се да настаје као последица интеракције генетичких и срединских фактора. Међутим, није пронађен ген или група гена која може да се сматра узрочником аутизма.
Аутизам је данас чешћи него пре пола века!

Аутизам је данас учесталији је и више присутан.  Седамдесетих година прошлог века један случај јављао се на десет хиљада особа. Већ почетком овог миленијума, један оболели је бележен на 2.500 особа, да би се четири године касније овај однос драстично смањио. Један оболели се јављао на 166 особа, а данас на 68.

Чешће оболевају дечаци од девојчица.

Прочитајте још: Дански начин васпитања је ИДЕАЛАН У СВЕТУ, а метод за који смо убеђени да је ИСПРАВАН, они сматрају ЗБУЊУЈУЋИМ

Дијагнозе су успостављане код деце и младих од три до седамнаест година. Упозорава податак да су аутизму подложнија мушка деца.

Најважније је рана дијагноза Фото: Депозит

- Од пресудног значаја је правовремена дијагностика, а то значи да би родитељи требало да, чим примете неко одступање у развоју, потраже помоћ стручњака - истиче др Милијана Селаковић.

Аутизам треба открити до треће године.

Оптималан период за дијагностиковање је од годину до три године. Уколико родитељи примете да дете са 18 месеци не говори, нема ниједну реч у функцији, не одазива се на име, нема поглед очи у очи, изолује се, треба хитно да се обрате педијатру. Рана дијагностика и рана интервенција су изузетно важне, јер само на тај начин може да дође до напретка и развоја у горњим границама функционисања сваког детета појединачно.

Прочитајте још: Зашто се деца ГОЈЕ највише ЛЕТИ? Ево одговора!

Код нас се данас могу правовремено дијагностиковати особе са аутизмом, али на нивоу целе земље постоји само један центар са адекватним тимом обученим за рад са њима.

- Нажалост, због све већег броја деце са раним развојним поремећајима, овај центар нема довољно капацитета да на прави начин спроводи рехабилитацију. За овај проблем не постоји системско решење - каже др Селакович.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas