· · Коментари: 0
ХИДРАТАЦИЈА

Одговор ће вас изненадити: Да ли се КАФА и ЧАЈ рачунају у дневни унос ВОДЕ?

Ово је питање које постављају многи, а научници су дошли до занимљивог одговора.

1631038070_woman-601568_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Поред редуковане исхране која је јако важна када желимо да смршамо, нутриционисти истичу и хидратацију, односно довољан унос течности.

Међутим, да ли се кафа и чај убрајају у дневни унос воде, који је потребан када је здрава исхрана у питању?

Прочитајте још: Лечи НЕСАНИЦУ, ГЛАВОБОЉУ и КИЈАВИЦУ: Ево како да направите "кафу" од јабука

Вероватно ће вас изненадити одговор да поред тога што шољица кафе није хидратантна као чаша воде, може се рачунати као дневни унос течности.

Ипак, није исто да ли сте попили чашу воде или шољицу кафе.

"Будући да делује као диуретик, кафу бих рачунала отприлике као упола мање течности, колико заправо јесте. На пример, једна шољиица кафе рачуна се као пола шољице воде", објашњава др Кетрин Валдроп за "Mind Body Green".

Фото: Пиксабеј

Наравно, треба имати у виду чињеницу да уколио пијете више од једне шољице кафе или чаја без конзумирања воде, можете дехидрирати.

"Шољица кафе неће толико дехидрирати, али више њих без уноса воде уз то хоће", каже др Биндија Ганди.

Такође, чајеви који садрже кофеин др Кетрин Валдроп рачуна као три четвртине количине воде. Биљни чајеви, међутим, не садрже кофеин и по њеним речима били би једнаки пуној шољици воде.

Фото: Пиксабеј

Иако се ове бројке не заснивају на науци, др Валдроп каже да се могу користити као опште смернице како би се утврдило да је унос течности довољан, истичући да ће различите врсте кафе и чајева другачије утицати на ниво хидратације.

                            Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.