· · Коментари: 1
МУШКИ КЛИМАКС

Одговор на питање које МУЧИ ЖЕНЕ: Када МУШКАРЦИ излазе из КРИЗЕ СРЕДЊИХ ГОДИНА?

Напрасно полну да се дотерују, вежбају, излазе...

1602948178_Depositphotos_128863448_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Када мушкарци "превале" половину живота, помисле да још није касно да удахну живот пуним плућима и надокнаде све што су пропустили. Они у зрелом животном добу, када су се већ професионално и приватно остварили, реше да проживе другу младост.

- Под појмом "друга младост" мушкараца подразумевају се различити облици понашања који се јављају код припадника јачег пола око педесете године - каже клинички психолог Љиљана Јагодић. - У нашој култури, тај термин често има подсмешљив тон. У ствари, указује на то да се одрастао, зрео мушкарац понаша као тинејџер.

Прочитајте још: Истраживање показало: Мушкарци са ДУБЉИМ ГЛАСОМ пре ће варати у вези, ево и зашто

У зрелом животном периоду код мушкараца долази до хормонских промена, са старењем ниво тестостерона опада, па објашњење и оправдање за понашања које није примерено њиховим годинама треба тражити и у томе. Код неких мушкараца то је врло изражено, готово исто као кад су били адолесценти, док други кроз то пролазе неприметно.

Зашто се баве екстремним спортовима?
Најпоузданији знаци:
Почињу да посвећују већу пажњу изгледу и здрављу, иду у теретану, мењају начин исхране, излазе и друже се више него раније. Нестрпљиви су, као да немају више времена за губљење.

Мушкарци који проживљавају другу младост неретко почињу да се баве и екстремним спортовима којима на неки начин угрожавају сопствени живот. Зашто?

- Осим хормонске промене, објашњење за такво понашање можемо пронаћи и на психолошком нивоу - наглашава Љиљана Јагодић.

Плаше се смрти!

Као да су до тада живели и радили оно што су други од њих очекивали, а сад себи дају за право да се баве оним што њима одговара. На подсвесном нивоу увек је присутан и страх од смрти и супротстављају јој се доказивањем да су још млади.

У новој, млађој жени траже енергију која им недостаје Фото: Депозит

Често наруше и породичне односе, јер се упуштају у емотивне односа са млађим женама, као да им оне више одговарају јер су се "подмладили". У таквим браковима често долази до развода, јер жена не жели да толерише промене понашања партнера. Али се ни деца не мире са таквом ситуацијом.
- Брачни однос таквим мушкарцима пада по важности на друго или треће место - наглашава психолог.

Када се средовечан мушкарац освести?

Колико траје период друге младости код мушакраца и шта их најчешће освести?

Прочитајте још: Да ли ТРЕБА оставити ДЕТЕ САМО У КУЋИ? У ШОКАНТНИМ случајевима је то (НЕ) ОПРАВДАНО

- "Освешћивање" код таквих мушкараца најчешће долази кад се разболе. А у тим годинама обично се ради о хроничним, дегенеративним обољењима која иду са старошћу. Младе жене и нови пријатељи их тада често напуштају, па остају сами и усамљени. Баш тада кад им највише треба подршка - закључује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.