· · Коментари: 0
исхрана

Одличан извор витамина Д и селена: Зашто још треба да једемо ПЕЧУРКЕ

Било би добро да их уврстимо у исхрану.

1606480832_Depositphotos_12651367_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Хранљива вредност печурака је велика, а изразито су богате протеинима. 

Ови шумски плодови садрже све есенцијалне аминокиселине, а богате су и витаминима, пре свега, групе А, Б, Ц, К, бета-каротеном и ергостеролом. Богате су и биљним мастима, беланчевинама, минералима – фосфором, натријумом и калијумом, магнезијумом, у мањим количинама гвожђем и калцијумом.

Садрже чак 95 процената воде, па су одличне уколико држите дијету. Поред тога, у 100 грама печрака има само између 18 и 23 калорије.

Прочитајте још: Правила за ДОРУЧАК: Како да дан започнете на најбољи начин

Ево зашто их је добро јести што чешће:

Одличан су извор витамина Д

Садрже селен у великим количинама
Печурке су одличан извор селена, који је есенцијални минерал који делује као антиоксиданс, па штити ћелије од оксидативног стреса, оштећења насталих деловањем слободних радикала и спречавају разбој многих болести. Уз то он игра велику улогу у заштити имуног система.

Ово је једна од ретких намирница која садржи витамин Д. Добро је познато колико је овај витамин добар за јачање имуног система, а нарочито у зимском периоду. У последње време се доста говорило о позитивном утицају на целокупно здравље, а с обзиром да нам свима недостаје овај витамин током дана када нема сунца, добро би било уврстити печурке у јеловник.

Штите од рака

Сматра се да печурке нарочито штите од рака дојке зато што заустављају ензим који се зове ароматаза, који производи естроген, а један од честих узрочника карцинома дојке је управо повећани естроген.

Захваљујући спектру витамина, ојачаће организам у кратком року.

Прочитајте још: Уврстите их у свој дан ако сте АНКСИОЗНИ или нервозни: Намирнице које ће позитивно деловати

Замена су за месо

Због своје текстуре која подсећа на месо, једноставно се могу уклопити у оброке када желимо смањити унос меса. Тако ћете уједно и смањити унос калорија и масноћа у организам.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.