Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕЗБЕ ЗА ОЧИ

Одлични савети како да одморите очи: Прва вежба је ГЛЕДАЊЕ У ТАМУ

Да ли сте знали да и очи могу да вежбају? Примените ове вежбе и поправите свој вид.

1617624398_Depositphotos_168747406_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Бесконачни сати које проводите за рачунаром нимало не ласкају вашим очима. Сувоћа, свраб и надраженост, главобоља - звучи познато?

Нажалост, некима природа посла налаже целодневно буљење у екран и они баш немају много избора. Не треба ни спомињати колики напор ова пракса представља за ваше очи.

Доносимо мале вежбе које много значе.

Приуштите их својим очима што чешће, то боље.

Прочитајте још: БУДИТЕ ОПРЕЗНЕ: Длаке на грудима могу да указују на опасне болести

Гледање у таму

Надлактите се на сто и загледајте у мрачну површину. Ако је ноћ, једноставно неколико минута гледајте кроз прозор. Ако је дан, помоћи ће и склапање очију такође на неколико минута.

Гледање лево - десно

Устаните или усправно седните. Загледајте се испред себе и без померања главе усмеравајте поглед улево, па удесно. Поновите то пет пута у три серије.

Гледање горе - доле

Иста ствар као у претходној вежби, само што овога пута усмеравате поглед горе, па доле. Не устручавајте да  наборате чело или спустите браду да бисте извукли максимум од вежбе. И њу изводите у три серије по пет пута.

Прочитајте још: Ово су рекције тела на превелику количину соли

Дијагонално померање очију

Погледајте право напред. Затим доле, па лево. Онда померите очи дијагонално и погледајте горе и удесно. Усредсредите се на оно што видите. Поновите вежбу пет пута, а затим погледајте право и учините исти циклус у другом правцу. Поновите све то три пута.

Окретање очију

Седните право и опустите се. Гледајте лево и полако окрећите очи у круг у смеру казаљке на сату. Учините тако пет пута, а затим пет пута у смеру супротном од казаљке на сату. Поновите цео циклус три пута.

Фокус на даљину/близину

Усмерите очи на оловку или било који други објект у близини. Требало би да буде 20-30 цм удаљен од ваших очију. Затим погледајте нешто удаљено. Усредсредите се на то и покушајте да га детаљно видите. Онда опет погледајте оловку. Промените фокус пет пута. Поновите овај циклус три пута.

Прочитајте још: Пулмолог Татјана Радосављевић упозорава: Јутарње искашљавање треба проверити на скенеру

Концентрација (прва вежба)

Седите усправно и погледајте право напред. Усредсредите се на тачку између ваших обрва. Концентришите се на оно што видите неколико секунди. Онда опет погледајте напред. Промените овај фокус пет пута. Поновите циклус три пута.

Концентрација (друга вежба)

Погледајте право напред. Усмерите поглед на врх носа неколико секунди. Онда опет погледајте напред. Промените овај фокус пет пута. Поновите цео циклус три пута.

Масажа (прва вежба)

Затворите очи. Затим их чврсто стисните на две до три секунде. Опустите мишиће око очију. Поновно затворите очи. Поновите десет пута.

Прочитајте још: Масажа за СРЕЋУ: Спушта крвни притисак и одржава снагу организма

Масажа (друга вежба)

Затворите очи. Нежно масирајте капке кружним покретима. Лагано притисните, не претерујте. Направите десет кружних покрета, најпре у смеру казаљке на сату, а затим обрнуто.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas