Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОГАТСТВО

Океан је препун ЗЛАТА, а преваранти на бродове каче апарате за прераду

Како настају златне жице и да ли је могуће драгоцени метал издвојити из морске воде? Јер у океанима се налази чак - 20 милиона тона злата!

1606639082_Depositphotos_125851890_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Људи су одувек трагали за златом и придавали му велику вредност, али и натприродне моћи. Иако је алхемија дуго радила на томе, још нико није успео да га створи, већ то и даље чини - само природа.

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

Најтежи грумен!
Највећи грумен Аљаске пронађен 1998. године код града Рубија и тежио је 9,14 килограма. Бери Клеј је копао булдожером када му је нешто "запало за око". Искочио је из булдожера и подигао предмет. Утврђено је да је пронашао највећи грумен и други највећи на свету! Највећи грумен пронађен је 1869. године у Аустралији - био је тежак 72 килограма (Welcome Stranger).

Ма колико човек ископавао или испирао злато, природа и даље ствара нове жице драгоценог метала, иако начин на који то чини можда и није тако "пријатан", јер таложење племенитих метала изазвано је тектонским процесима - земљотресима.

Земљотрес ствара таложење злата...

Студија објављена у часопису "Нејчр Геосајнс" открила је да се овај процес може догодити за свега неколико десетинки, а одвија се бочно, дуж цик-цак пукотина које повезују главне линије "прекида" у стени, објашњава главни аутор студије Дијом Ветерли, сеизмолог са Универзитета Квинсленд у Бризбејну.

Злато Фото: Пиксабеј

Гехемичар Ричард Хенли са Аустралијског националног универзитета у Камбери запитао се шта се дешава са врелим течностима које туда циркулишу. Испоставило се да долази до брзог пада притиска, који се смањује и до хиљаду пута и постаје близак ономе на површини планете.

Прочитајте још: Овај напитак руских царева МОРА да прође кроз планине, пустиње и степу, а ПРОЧИТАЈТЕ и зашто

Када вода са раствореним минералима, температуре око 390 степени Ц буде изложена таквом паду притиска, каже Ветерли, течност брзо испарава и минерали у сада презасићеној води кристалишу се готово тренутно. Ефекат је, каже он, "довољно велики да ће кварц и било који минерали повезани са њим брзо 'изаћи' из раствора".

Где је кварц - ту је и злато!

На крају доста течности "процури" из околних стена у процеп, враћајући се на почетни притисак, али у међувремену је већ створена златна жила, а злато је често везано управо за кварц.

Није копно једини "извор" злата, већ га невероватно много има у океанима, по неким проценама, чак око 20 милиона тона! Али, не треба се прерано радовати, јер један литар у просеку садржи свега око 13 милијардитих делова грама злата.

Злато иу мора, за сада, није извучено...

Откако је британски хемичар Едвард Сонстад још 1872. открио да у морској води има злата, било је оних који су покушали да то искористе, али, чини се да то, за сада, није могуће. Иако 20 милиона тона звучи невероватно, треба имати у виду да је потребно прерадити преко 1300 тона морске воде да бисте добили свега једну унцу злата (нешто више од 28 грама).

Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

Постојала је и идеја да би се неки механизам за прераду могао причврстити за бродове који плове, и да би то могло да функционише као нека врста уређаја за сакупљање племенитог метала. Повремено се може чути како је неко на трагу решења како то извести, и да тражи улагаче који би помогли у "заједничком пројекту". Углавном се ради о преварантима, и колико је познато - злато растворено у морској води још увек је "на сигурном" - у океанима!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas