· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Дињу ОБОЖАВАМО, а да ли сте знали од којих нас све болести ЧУВА?!

У народној медицини се препоручује после обилног знојења, а добро је и за умирење нерава.

1596711944_dinja.jpg
Фото: Пеxелс

Једна од омиљених летњих посластица – диња, не само да је идеална за хидратацију организма, већ и за здравље.

Прочитајте још:  Ево како ћете препознати СЛАТКУ ЛУБЕНИЦУ: Окрените је наопако и куцните - само је ОВАЈ ЗВУК добар

Укусна и ароматична, садржи велики број антиоксидативних супстанци које штите организам, како од обичне прехладе, тако и од многих озбиљнијих обољења.

Фото: Деспосит

 У народној медицини ово поврће се препоручује после обилног знојења, а добро је и за умирење нерава. Уз освежавајућу дињу брже пролазе последице убода инсеката, али се и кожа брже опоравља ако изгори на сунцу. Диња садржи нутријенте важне за здравље очију.

Осим што помажу у што дужем очувању оштрине вида, они штите око од штетних сунчевих зрака. Такође, велике количине витамина А и Ц које садржи успоравају деструктивни процес у ретини и ретиналном пигменту који води до дегенерације жуте мрље. Нутриционисти истичу да обиље бета-каротена, који се, осим у дињи, налази у свем жуто-наранџастом воћу и поврћу, погодује оболелима од астме, јер помаже против губитка кисеоника, чиме се смањује ризик од алергијских реакција. С обзиром на велике количине калијума, диња се препоручује и онима који пате од хипертензије.

Калијум помаже организму у ослобађању вишка натријума и тако смањује повишен крвни притисак. Калијум је потребан и за регулисање равнотеже воде, кисело-базне равнотеже и неуромускуларне функције, а такође игра важну улогу у преносу електричних импулса до срца.

Прочитајте још: Од пластичне ЦЕДИЉКЕ направите прелепу САКСИЈУ каква не може да се купи! (ВИДЕО)

Биљна влакна из диње повољно делују на чишћење организма од штетних материја и представљају прави рецепт за лечење надутости стомака. Истовремено, обиље воде у њој подстиче рад бубрега. Дињу би док је има требало јести што чешће, јер не гоји, освежава и препуна је витамина и других важних састојака неопходних организму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.