· · Коментари: 0
ЖЕНЕ

Зову је нови АЈНШТАЈН! Ова девојка је ОДБИЛА газду АМАЗОНА, са 13 година је сама направила АВИОН!

Сабрина Гонзалес Пастерски је са 13 година направила авион, којим је самостално полетела као четрнаестогодишњакиња. Докторирала је физику са 21, а њене радове цитирао је и сам Стивен Хокинг.

1616574654_Sabrina.PNG
Фото: Instagram/ screenshot sabrina.pasterski

Данас ову теоријску физичарку, чија је ужа област физика високих енергија, називају новим Ајнштајном.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Стивен Хокинг
Још на докторским студијама дошла је до првих открића - "ефекта меморије спина". Докторирала је маја 2019, а постдокторске студије похађа на Принстону. Још пре доктората, 2016, доживела је да сам Стивен Хокинг у два научна рада - цитира два њена истраживања.

Сабрина је рођена 3. јуна у Чикагу, а подстрек за науку дао јој је отац, који је адвокат и - инжењер електротехнике. Одувек радозналог духа, на прве часове пилотирања кренула је са девет година.

Пројурила је кроз школу и универзитете

Нико се није изненадио када је просто "пројурила" кроз школовање - након што је дипломирала као најбоља у класи на чувеном Масачусетском институту за технологију, а докторат из физике одбранила је на Универзитету Харвард са само 21 годином.

- Године померања граница онога што сам могла постићи одвеле су ме до физике - изјавила је у једном интервјуу.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Међутим, то што су је поредили са Албертом Ајнштајном није јој пријало, па је 2017. изјавила:

- Ја сам само студент. Имам толико тога да научим. Не заслужујем пажњу. Нико неће бити Ајнштајн. Он је био то што је био - каже Сабрина.

Црне рупе
Сабрина истражује нека од најсложенијих и најизазовнијих питања у физици - свемирско време и црне рупе, гравитацију у контексту квантне механике... Открића су, каже, толико значајна да померају целокупно наше разумевање свемира.

Пастерски је 2012. године проглашена за једну од "30 испод 30 година" у колумни часописа "Сајентифик Американ", када је имала 19 година, а доспела је и на листу коју је часопис "Форбс" објавио 2015. године.

Одбила је Џозефа Безоса

Упркос значајним референцама, Гонзалес Пастерски остаје доследна у томе да знање и памет не продаје, већ живи од стипендија, па је тако одбила и понуду најбогатијег човека на свету, оснивача "Амазона" Џефа Безоса. У међувремену, на Принстону увежбава оно што назива "вештином уочавања елеганције у хаосу".

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

"Не знам тачно који ћу проблем решити - или нећу решити, нити на чему ћу тачно на крају радити за неколико година. Забавна ствар у физици је то што не знате тачно шта ћете радити. И обично се ствари врло брзо промене - некако неповратно - ако су заиста исправне".

Прочитајте још: Најбољи мађионичар свих времена: Како су изгледали ТРИКОВИ Макс Малина који никада нису "проваљени" (ВИДЕО)

И још је рекла: "Не видим ограничење онога што можемо постићи и реч "немогуће" доживљавам као изазов... Ова врста физике створиће несањани напредак који трансформише начин на који живимо и свет у којем живимо. Сама физика је довољно узбудљива То није нешто "од 9 до 5". Када сте уморни, спавате, а када нисте, бавите се физиком".

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.