· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Опасна ГЉИВИЧНА ИНФЕКЦИЈА напада опорављене од ЦОВИД-а: Ово су симптоми

Опасна гљиви;на инфекција јавља се код особа које су прележале или се опорављају од ЦОВИД-а, уколико имате неке од ових симптома одмах се јавите лекару

1622111317_ydravlje.jpg
Фото: Депоситпхото

Мукормикоза је једна од најопаснијих инфекција, која се ретко јавља, а лекари су установили да од ње најчешће оболевању особе које су прележале ЦОВИД, због већ ославбљеног имунитета.

Прочитајте још: Физиолошки раствор је ЛЕК ЗА МАЦЕ! Уколико немате, помажу и ова ДВА САСТОЈКА из кухиње

Симптоми:

- кашаљ
- температура
- главобоља
- запушен нос
- упала синуса

Кожни симптоми:

- жуљеви
-црвенило
- оток
-чиреви
-херпес

 


Како се дијагностикује мукормикоза?

Мукормикоза је узрокована излагањем плесни муцормиета која се налази у лишћу, компосту, земљи и трулим дрвећима, како преносиХеалтхлинел.

Људи који имају мукормикозу често не знају да је имају. Може вам се дијагностиковати тек након што одете  код лекара због инфекције плуц́а, синуса или коже. Уколико због било ког од симптома посумњате на инфекцију, одмах се јавите свом доктору.

 

 

Може ли мукормикоза изазвати развој других боелсти?,

Мукормикоза је посебно опасна јер се брзо шири по телу. Ако се не лечи, инфекција се може проширити на плуц́а или мозак.То може проузроковати:

- инфекција мозга
- парализа
- упала плуц́а
 - напади
- смрт

Како се лечи мукормикоза?

Први кораци у лечењу мукормикозе су примање интравенских антимикотичних лекова и хируршки захват. Хируршко одређивање укључује одсецање свих заражених ткива. Показало се да уклањање зараженог ткива спречава да се даље шири.  Ако добро реагујете на терапију и уклањање ткива, лекар ц́е вам вероватно уклонити и дати оралне лекове за узимање.

Шансе за опоравак од мукормикозе?

Шансе за опоравак од мукормикозе у великој мери зависе од ране дијагнозе и лечења. Инфекција има потенцијал да се шири по телу. Смрт је могуц́а код ове врсте тешке инфекције. Међутим, мукормикоза је релативно ретка. Да бисте били на сигурној страни, увек треба да лекар процени сваки сумњиви облик инфекције како би искључио тако озбиљне основне узроке.

Да ли је могуц́е спречити инфекцију мукормикозом?

Мукормикоза није заразна, па је не можете добити од заражене особе. Мере самопомоц́и су најбољи начин за спречавање ове врсте инфекције. Ако имате ослабљени имуно систем, важно је да се заштитите на отвореном. Ношење маске док радите у дворишту и превијање свих рана док не зарасту, помоц́и ц́е у спречавању гљивичних инфекција.

Велики пораст овог гљивичног оболења, забележен је у Индији, која се тренутно бори и са великим бројем заражених људи од корона вируса. Како лекари тврди, ово оболење напада људе који су прележали или се лече од ЦОВИДА.

Прочитајте још: Разлика између ТОПЛЕ И ХЛАДНЕ ВОДЕ: Како делују на здравље организма?

Можете размотрити предузимање додатних мера предострожности током летњих и јесењих месеци, када је повец́ана количина гљивица у околини. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.