· · Коментари: 0
СУНЦЕ И КОЖА

ОПРЕЗ, ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕТЕ ЛАКШЕ ИЗГОРЕТИ НА СУНЦУ: Разлог је готово невероватан и има везе с пандемијом

То је имуно посредована реакција на сунце, која се на површини коже манифестује након излагања сунцу као свраб, црвенило, пликове или мрље.

1596970491_Depositphotos_168291946_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Без обзира на то где се налазите, вероватно сте већину пролећа и лета провели код куће, више него претходних година. Карантин, препоруке да останемо унутра, пропуштени годишњи одмори – све то утиче на количину времена које проводимо у затвореном простору, а то, наравно, осећа и кожа једном када изађемо ван.

Прочитајте још: О овом хотелу КОЛАЈУ ПРИЧЕ, сваки детаљ говори ЈЕДНО, а сада мами и СРБЕ (ФОТО)

Овога лета на сунцу поцрвенимо пуно лакше него што је то био случај протеклих година.  Али, зашто је то тако? Код неких људи кожа може имати појачану осетљивост на сунце ако није изложена његовим зрацима дуже време.

Фото: Депозит

Свраб, црвенило, пликови или мрље

“Најчешћа алергија на сунце назива се полиморфном светлосном ерупцијом. Излагање сунцу након периода током карантина могло би повећати ризик од алергије”, каже дерматолог Хадлеy Кинг.

Прочитајте још: Нисмо ни свесни колико често ДОДИРУЈЕМО ЛИЦЕ и колико је то ЛОШЕ - научници говоре зашто је то опасно!

То је реакција посредована имунолошком реакцијом на сунце, која се на површини коже након излагања сунцу манифестује као свраб, црвенило, пликови или мрље. То се обично види у пролеће и рано лето, када кожа није била изложена сунцу и наставља се касније у сезони, објашњава Кинг.

Поступно се излажите сунцу!

Фото: Депозит

Опеклине не изгледају исто код свих. Неко са светлом кожом може изгорети, док они с тамнијом кожом могу осетити свраб и сувоћу. Али, последице не осете само они који су осетљиви на сунце.

Прочитајте још: Прво мерите довољну ДОЗУ СНА, а онда чим БУДИЛНИК зазвони на НОГЕ ЛАГАНЕ!

Иако препланули тен служи као малена “заштита”, дерматолози препоручују и даље коришћење креме за сунчање. Како бисте смањили могућност црвенила, такође се саветује поступно излагање сунцу, док вам се кожа не привикне на њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.