· · Коментари: 0
УЈЕД КРПЕЉА

ОПРЕЗ! Почела је сезона КРПЕЉА - Ево шта да урадите ако приметите ујед

Са доласком лепог времена, ујед крпеља постаје актуелна тема.

1619435643_tick-482613_1920.jpg
Фото: Pixabay

Крпељи су паразити који се хране крвљу животиња и човека. Они су природни преносиоци узрочника заразних болести.

Ујед крпеља је безболан због постојања природног анестетика у његовој пљувачки.

Уколико вас уједе крпељ, не вадите га сами. Обратите се за помоћ стручном лицу.

Услед уједа крпеља, може доћи до алергијских реакција, али је то редак случај. Најчешће се јавља борелиоза или лајмска болест.

Прочитајте јошСве је процветало, ако кашљете вероватно није корона него алергија!

Важно је знати да нису сви крпељи заражени, тако да не мора да значи да ће сваки ујед изазвати инфекцију.

Занимљивости
Крпељи се не рађају са преносивим болестима, већ их задобијају током храњења и преносе даље и више се "каче" на псе, него на мачке. Постоји преко 850 врста крпеља, али само неколико врста преносе лајмску болест.

Највише их има на месту где је влажно, у грмљу и у трави.

Како се заштитити?

  • Избегавајте боравак у шумовитим пределима
  • Носите одећу која вам покрива руке и ноге
  • Можете да нанесете на кожу средства која одбијају инсекте
  • Након боравка у природи прегледајте тело (нарочито теме, предео иза уха, врат, стомак, препоне, задњи део колена)
  • Да бисте били потпуно сигурни да нису остали негде на одећи, након боравка у природи, ставите је на прање

Прочитајте још: Да ли волите добро ПОСОЉЕНУ храну? Светска здравствена организација каже да је ово ДОЗВОЉЕНА количина!

Шта ако вас уједе крпељ

  • Нипошто га не вадите сами
  • Не премазујте место уједа алкохолом, петролејом, уљем и сл.
  • Идите до најближе амбуланте, да вам стручно лице извади крпеља (пожељно је да то урадите у року од 24 сата од уједа, како бисте смањили вероватноћу преноса инфекције)
  • У наредних месец дана пратите ситуацију на месту уједа (да ли се појављује црвенило на кожи) и да ли имате неке друге симптоме попут повишене температуре, умора, болова у мишићима, главобоље може указивати на лајмску болест
  • Свакако можете проверити у лабораторијским условима да ли је крпељ заразан или не, али је неопходно да га донесете живог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.