· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Опрезно једите рибу и не претерујте, јер може да буде ОПАСНО

Нема много намирница које нуде веће здравствене добробити од рибе. Међутим, може да има и много штете!

1619762404_Depositphotos_81016036_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Од смањења ризика од срчаних болести до подршке здрављу мозга, конзумирање рибе једна је од најбољих навика за свеукупно здравље. Међутим, док је уживање у лососу, бранцину или оради на жару укусан и здрав начин живота, постоји један нуспојава уноса велике количине рибе која се не може занемарити, а то је жива, која се у риби налази у траговима.

Прочитајте још: ОВЕ НАМИРНИЦЕ никако не треба уносити пре спавања

Истраживања су показала да се жива акумулира у риби, а прво је апсорбују планктони и алге, које затим конзумирају мање морске животиње, мање рибе, а на крају и веће рибе. Тако с временом све животиње у мору у себи акумулирају садржаве нешто живе, иако одређене врсте садрже више од других. Као и рибе, и људи преко исхране могу да акумулирају овај метал у организму, ако често једу рибу која је садржи.

Жива је, иначе отровни метал и превелика изложеност њој може да резултира тровањем, с ефектима попут оштећења слуха, вида и координације. Неки могу да искусе и слабост мишића. Жива је метал који потенцијално може да оштети човеков централни нервни систем или мозак и кичмену мождину.

Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Када је централни нервни систем оштећен, може наступити мноштво исхода, укључујући благе последице попут осећаја главобоље због губитка памћења или слабости мишића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.