Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СОГ Форге

Оријентално мајсторство (ФОТО)

Овај нож користе многи амрички специјаци, од извиђача, “Зелених беретки”, па до СЕАЛ и СВАТ тимова

1606996443_SOG.jpg
СОГ - фото: Драган Шапоњић
Oglas

СОГ Форге је фиксни нож из врха понуде америчке компаније, која је репутацију изградила на борбеним ножевима за специјалне јединице америчке војске. 

Прочитајте још:  Ножеви афричке дивљине (ФОТО)

Модел Форге оставља чудан утисак - нож класичне, западњачке форме са засеченим врхом и двоструко закривљеним сечивом у облику издуженог слова “С”, израђен је у Јапану, на оријенталан начин, од трослојног 5 мм дебелог сан маи челика, са језгром од одличног ВГ-10.  

Футрола од дебеле коже са уметком од ручно осликане свиле, фото: Драган Шапоњић

Сечиво је плитко конкавно брушено до отприлике две трећине висине, са јасном линијом споја ламината. На небрушеном делу видљиви су рељефни трагови наводног ковања, али поређење више различитих ножева показује запањујућу сличност узорка шаре, тако да се гласина о утискивању ваљањем чини вероватнијом. Притом, висина брушења није иста са обе стране сечива, што је недопустиво за нож који кошта више од 360 долара! То се, свеједно, не одражава негативно на квалитет сечива које је показало завидно држање оштрине и сјајне перформансе у сечењу повлачењем. 

Нож класичне, западњачке форме са двоструко закривљеним сечивом у облику издуженог слова “С”, фото: Драган Шапоњић

На жалост, због геометрије оштрице, којој је на првом месту визуелни утисак, пресецање би могло да буде још боље. Баланс је добар, али избочина бубрежасте дршке је сувише повучена уназад за радни нож. Као оружје у тзв. “мачевалачком” хвату, то пружа одличан осећај, али за рад у тврдом дрвету облик мора да буде другачији. Полимерска облога дршке из неког разлога на површини има шаре које имитирају текстуру годова дрвета, а не могу да смислим довољно добар разлог за то. 

На задњој страни, на крају дршке изложен је усадник пуне дебљине са отвором за провлачење конопца, што је још један уступак стилској појави науштрб практичности, јер код сечења тврдих материјала у замаху, тај део уме прилично непријатно да нажуља корен длана.  

Рељефни трагови на сечиву, највероватније утиснути ваљањем и имитација текстуре годова дрвета на полимерским облогама дршке овом солидном радном ножу дају јефтин, кич изглед, фото: Драган Шапоњић

Футрола од добре, дебеле коже добила је уметак од ручно осликане свиле. Побогу, зашто? Изгледа као рад уличног продавца у Калкути. 

Прочитајте још: Како је Спајдерко одлучио да прави јапанске КУХИЊСКЕ ножеве? (ФОТО)

Привлачна силуета и квалитетни материјали су могли да пруже далеко боље перформансе, само да је више пажње посвећено практичном аспекту коришћења. Овако, модел Форге је, пре свега, нож за љубитеље егзотике који ће се радије дивити набацаним елементима оријенталног мајсторства, него што  ће нож користити за оно чему је намењен. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas