Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Интервју: Олег Волк

Оружје У СРЦУ уметничког фотографа (ФОТО)

Цењени амерички креативни стваралац словенског порекла, говори о разним сегментима оружарске културе

1600248830_Oleg.jpg
Олег - фото: Олег Волк
Oglas

Специјализовани часописи, каталози и рекламни материјал у оружарској области људског стваралаштва су потпуно несврсисходни, ако квалитет фотографија није на највишем могућем нивоу. Светски познате ревије користе услуге уметничких фотографа највишег ранга попут Ишира Нагате и других.

Прочитајте још: Смртоносна “чегртаљка” је нестварно мала чак и за ултракомпактну јуришну пушку (ФОТО)

Муниција .38 СВ најбоље изгледа у композицији с типичним оружјем из времена најшире употребе,  фото: Олег Волк

Једно од најзначајнијих имена у том домену је креативни амерички стваралац Олег Волк, настањен у Нешвилу (Тенеси). Његов уметнички опус је опсежан и разгранат, а нас посебно импресионира ангажман на плану популаризације ватреног оружја. Аутор је пропагандних кампања за преко шездесет брендова реномираних произвођача ватреног оружја и компанија одбрамбене индустрије, а његове услуге најчешће користе “Кел-Тец”, “Цоонан”, "Боберг”, “Виридиан Ласер”, “Нигхтфорце”, али и многи други.

Борац за права власника оружја

Олег Волк задовољно позира држећи југословенску пушку М48, фото: Сцотт Ц. Брагг

Осим овог комерцијалног дела, Волк пише и илуструје чланке за издања “Схоотинг Иллустратед”, “Смалл Армс Ревиеw”, “Гун Дигест”, “Wомен анд Гунс”, “Цанадиан Фиреармс Јоурнал” и “Харрис Публицатионс”. Додајмо томе и он-лине блогове “АллОутдоор”, “ЦхеаперТханДирт”, “Броwнелл'с” и “Алл4Схоотерс”. Запажени су и његови рекламни постери, као и други материјал у кампањама за очување права власника оружја у легалном поседу.
Већ неколико година сарађујемо с овим несвакидашњим ангажованим уметником, што смо искористили за интервју који је Волк дао ексклузивно за “Калибар”.

КАЛИБАР: Ви сте прилично неуобичајен уметник, нама атрактиван понајвише због дизајнерског и фотографског опуса на пољу оружја. Какви су били ваши први контакти и искуства с оружјем?

“Још од детињства сам се интересовао за оружје и војну историју, али како сам тада живео у Совјетском Савезу - нисам био у могућности да своја интересовања практично реализујем. Након што смо 1989, стигли у Сједињене Државе, моје нарасло интересовање за фотографију је резултирало великим могућностима да рукујем разноликим ватреним оружјем. Паралелно с тим је узнапредовало и  интересовање за политичка збивања. Од 1994, кренуо сам да креирам своје прве постере везане за оружје и њихово објављивање на Интернету.

Пример како се може избећи рефлексија и сенчење фотографије, иако су чауре полиране, а зрна матирана, фото: Олег Волк

У 2002, сам покренуо свој лични оружарски форум, а истовремено сам направио и промотивне фотографије за пријатеља који се бави израдом футрола за оружје, што је био почетак мог пуног радног времена као креатора примењене фотографије”.

КАЛИБАР: Ваше име и стваралаштво је познато и у другим доменима уметничке фотографије, па нас интересује које камере користите?

“Обично радим са два Цанон 5Д Марк ИИ кућишта, а користим и Сонy А7Р, уз читав дијапазон сочива, укључујући такозвани Тилт-Схифт и Супер Теле. Будући да ове камере обезбеђују врло високу резолуцију и квалитетан динамички домет, стварни разлог техничког квалитета слике је у умешности сниматеља, првенствено употреби расвете.

Оружје и особе заједно на фотографији, представљају интересантне техничке изазове. Када се томе придода једном добро одабрано осветљење, занимљива композиције и пратећа прича у склопу - достигнути ниво високих детаља је само бонус који обезбеђује штампу највећег формата. Примера ради, на сајму ШОТ Шоу и НРА Конвенцији, моје фотографије су биле одштампане на паноу високом три, а широком шест метара”.

Осим што је творац мноштва висококвалитетних фотографија и проспеката, Олег радо користи оружје на стрелиштима,  фото: Олег Волк

КАЛИБАР: Познато нам је да постоје бројне разноликости између законских прописа појединих америчких савезних држава. Које бисте окарактерисали као бољу комбинацију, у релацији са стопом криминала и грађанским правима?

“Сматрам да би тотално одсуство рестриктивних ограничења на нивоу поједине државе било идеално. Иако још не постоји савезна држава која је то у потпуности спровела, Аљаска и Аризона су се веома приближиле томе. Већина држава на Западу и Северозападу су сасвим пристојне, као што је и моја матична Тенеси. Међутим, поједине државе попут Њу Џерсија, Масачусетса, Њујорка и Калифорније - боље је избегавати: строгост у придржавању закона је у снажној корелацији с дрским и учесталим убиствима полицајаца, што само додатно охрабрује не-владине криминалце.

КАЛИБАР: Америчка НРА је изузетно моћна и утицајна организација. Да ли нам сугеришете да оснујемо нешто слично?

“Иако није довољно моћна колико бих ја то желео, НРА је изванредна едукативна организација. Било би одлично за добре људе у другим земљама да се удруже на том принципу. САД и многе друге земље тренутно имају мноштво организација које се боре за људска права, као на пример 'Цанадиан Фиреармс Ассоциатион.

За рекламне фотографије Волк користи напредне камере највишег ранга, али и додатне уређаје који омогућавају високу резолуцију, фото: Олег Волк

КАЛИБАР: Ваши промотивни постери и остали пропагандни материјал који сте креирали за поједине европске земље делују импресивно. Да ли је остварен жељени ефекат на плану права власника оружја у легалном поседу?

“Тешко је рећи колико је заиста корисног ефекта произвело моје ангажовање, али срећем велики број људи су приступили типским кампањама, укључујући борбу за права власника оружја, а све под мојим утицајем. Приметио сам извесни напредак у одређеним земљама, али и велико назадовање у другим. У Швајцарској, рецимо, законски оквир је постао знатно рестриктивнији али приметне су тежње да се фаворизује виши степен слободе. У том смислу, гајимо наду да ће коначни резултат бити укидање ограничења”.

КАЛИБАР: Велики произвођач муниције из Србије “Први партизан” пласира и одлично продаје велику количину својих производа на америчком тржишту. Сазнајемо да ППУ и ви имате пословну сарадњу?

Уметнички фотограф Олег Волк с пођеднаком страшћу приступа врхунским камерама и квалитетном оружју, фото: Олег Волк

“То је тачно, радио сам на фотографисању њихових производа и креирању промотивног материјала за 'Први партизан'. Заиста уживам радећи с њима и много ми се допадају ППУ продукти, који се могу користити и у модерном оружју али и у старим и колекционарским примерцима за које муницију израђују тек неколико других компанија. С обзиром да су власти САД забраном увоза руског оружја и муниције угрозиле интересе многих америчких стрелаца, искрено се надам да ће 'Први Партизан' профитирати увећањем пласмана и продаје својих изврсних производа”.

КАЛИБАР: Које моделе оружја ви лично волите? Да ли су то неки нови примерци у Сци-Фи дизајну или историјски значајне конструкције?

“Моје омиљено оружје су пиштољи које свакодневно носим: Боберг XР9Л, ХК П7, М1911А1 и Глоцк 17. Такође сам велики љубитељ прецизних пригушених пушака у калибру .22 ЛР, као што су Моссберг 144 и Саваге Мк.2, понајвише због могућности неузнемиријућег вежбања стрељаштва.

Од скора Волк сарађује с ужичким “Првим партизаном”, што видимо по овој изванредној фотографији ППУ муниције 7,62x38Р Нагант, фото: Олег Волк

Омиљене су ми бројне дефанзивне пушке, али у овом тренутку ћу истаћи Кел-Тец РФБ у калибру 7,62x51 и СУ16 калибра 5,56x45, а јако волим и израелски Тавор. Допадају ми се буллпуп конструкције због њиховог одличног баланса. Помало користим и сачмарице, а лично ми одговарају Вепр 12 и Фиребирд Прецисион ТАЦ12”.

Прочитајте још: "Ружно паче" у новом руху

“Од историјски значајног оружја, сари револвери у калибру .455 Вебли и пиштољ Колт .32 Хамерлес су јако пријатни за употребу, као и британски аутомат Стерлинг или совјетски ППШ41. Јако сам несрећан што законска ограничења у САД чине аутомате недоступним. У том смислу ћу парафразирати Толкина: морам истаћи како сам јако близак специфичном оружју, али јако далеко од могућности да одбраним себе, породицу и пријатеље од опасности”.

Милан МИЛАНОВИЋ

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas