Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

ОСАМ тајни МОНТЕСОРИ васпитања: Најважније је ТРЕЋЕ ПРАВИЛО, да ли га ви примењујете?

Није једноставно одгајати дете, али греше сви родитељи који претерују у бризи, али и великој слободи.

1601627430_Depositphotos_3903979_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Италијански педагог Марија Монтесори је још у прошлом веку успоставила посебан начин васпитања деце, који данас има све више поштовалаца због специфичних правила. Ово су нека од њих:

Прочитајте још: Мама је ОТКРИЛА ТРИК: Овако ће ваша ДЕЦА појести СВЕ ПОВРЋЕ СА ТАЊИРА

Избегавајте критике
Када дете стално критикујете, заправо га учите како да осуђује друге. Оно се осећа задовољно када нешто добро уради и то му је сатисфакција и мотивација за даље.

Нека буде вољено и слободно

Прве три године живота су пресудне за развој малишана, јер у том добу он упија све што види и чује, па је важно да му омогућите да слободно изражава потребу за кретањем, језиком и љубављу. Да се осећа неспутано и вољено.

Нека се осећа вољено

Поштујте га и када погреши

Сви ми грешимо, па и најмлађи чланови друштва умеју да скрену са пута. Али на то гледајте као на савладану лекцију, јер, уз вашу помоћ, малишан учи како да исправи грешку и правилно реши неки задатак. Важно је само да га и у том моменту поштујете.

Прочитајте још: Све више ДЕЦЕ је НЕСРЕЋНО, а бићете ЗГРАНУТИ када прочитате ЗАШТО

Омогућите му право на избор

Ако дете одраста у атмосфери у којој се увек уважава његово право на избор, осећаће се испуњено, а његово самопоуздање ће да расте.

Развијајте креативност и радозналост код детета Фото: Депозит

Будите му подршка
Потребно је да дете буде окружено миром и љубављу, јер ће тако у сваком тренутку осећати да сте му подршка, што ће се повољно одразити на степен његове самоуверености.

Подстичите његову радозналост

Свако дете је мали истраживач, али од вас зависи да ли ће његова знатижеља да се развије у правом смеру или ће утихнути. Пратите шта ради и како се понаша, ослушкујте га и онда помозите да усмери све капацитете ка области која га занима.

Нећете размазити дете помажући му када има муку

Прискочите му у помоћ

Немојте да мислите да ћете размазити дете тиме што ћете му се наћи када му је потребна нека помоћ. Урадите то. Али немојте да обављате његове обавезе уместо њега.

Прочитајте још: После овог текста никада ДЕТЕТУ нећете рећи: "Престани да се глупираш!"

Будите увек културни

Ако желите да ваш малишан израсте у лепо васпитаног човека, имајте на уму да и то зависи од вас. Зато се потрудите да му пружите добар пример, да у сваком тренутку ви будете културни, одмерени и љубазни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas