Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
физичка активност

Останимо ВИТАЛНИ и ЗДРАВИ: Ово су разлози због којих је важна ШЕТЊА након ОБРОКА

Свакодневне навике и исхрана утичу на ваше тело, енергију, здравље па и ум, стога је веома важно да водите рачуна о физичкој активности како бисте остали витални и здрави.

1601727780_Depositphotos_127688114_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Колико год је примамљиво лећи на кауч након оброка, толико је и лоше по наше здравље. Заправо, требало би урадити баш супротно - устати и прошетати. Ходање је само по себи солидна врста вежбе, али ходање након јела је још корисније за тело јер убрзава метаболизам, побољшава пробаву и смањује осећај стреса. Уз то, знатно смањује бол у мишићима, побољшава спавање и убрзава циркулацију.

Шетња након јела допринеће вам да постигнете број од 10.000 корака, колико је препоручљиво да се направи током дана. Ходање након јела не морате доживети као право вежбање, већ као рекреацију.  Пре него што обујете патике и кренете у шетњу, упознајте које су све добробити ходања после јела.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Др Адамовић саветује: Ако вам маска ИРИТИРА КОЖУ без гриже савести УРАДИТЕ СЛЕДЕЋУ ствар

1. Побољшава пробаву

Након јела, протеини, електролити, вода, витамини, угљени хидрати и остале храњиви састојци почињу да се разграђују у телу и одлазе тамо где је потребно. Тај процес може се додатно побољшати ходањем после јела, јер оно има важну улогу у варењу желуца и смањује време кретања хране кроз гастроинтестинални тракт, што резултира бржом пробавом и мањом надутости након јела. То је нарочито корисно уколико се после јела осећате поспано. 

2. Доприноси смањењу шећера у крви

Након јела храна се раставља на чиниоце. Истраживање је показало да само десет минута ходања након вечере може допринети смањењу глукозе у крви, у поређењу са другим временским интервалима током дана. То смањује ризик од дијабетеса типа ИИ или болести срца. Ходање такође помаже у смањивању осцилација глукозе, односно појаве да током јела осетите повишен шећер, а онда се након јела осетите уморно.

Прочитајте још: Пазите шта конзумирате ујутру: Ово је НАЈГОРИ НАЧИН да започнете дан

3. Смањује стрес

Шетња након јела може имати смирујући учинак на тело, што може побољшати расположење, фокусираност и концентрацију. Лаганије или брже ходање након сваког оброка изврстан је начин за повећање термогенезе активности без вежбања, што подразумијева енергију која се троши за све што радимо, не укључујући спавање, једење и вежбање. Осим тога, ходање помаже у производњи серотонина, који доприноси да имамо добар сан, помаже у регулацији апетита, побољшава учење и памћење, повећава позитивну енергију.

Фото: Депосит

4. Смањује бол у мишићима

Ако осећате бол у мишићима због вежбања или неког другог разлога, ходање након јела може олакшати бол. Кретање на мишиће и везивна ткива делује попут подмазивача шаљући храњиве материје на одређена места, а истовремено избацујући отпад, што доприноси опоравку болних мишића.

5. Убрзава циркулацију

Ходање после јела побољшава проток крви, а боља циркулација доприноси томе да хранљиве материје одлазе на места потребна за развој и одржавање костију, мишића и осталих органа како би боље функционисали.

Прочитајте још: Ево због чега кафу треба увек пити ПОСЛЕ доручка, а НИКАКО ПРЕ

6. Побољшава спавање

Можда дожете у искушење да прилегнете након оброка и заспите. Кратка шетња ће вам омогућити бољи сан. Ходање после јела помоћи ће вам да брже заспите и имате дубљи сан, јер је серотонин заправо претеча мелатонину, хормону спавања. Шетња пре спавања је најбоље решење за миран сан и одмор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas