Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Остављају бебу у колицима испред продавнице: Ево шта је шведски модел васпитања

Овај модел васпитања је код нас незамислив.

1611828658_Depositphotos_129210748_s-2019-1-.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Описује га реч "лагом", што значи умерено, савршено једноставно или у равнотежи – Швеђани се те идеологије придржавају у готово свим активностима, укључујући родитељство. У неким нордијским земљама, укључујући Шведску, сасвим је у реду оставити бебу у колицима на хладном ваздуху, што је код нас незамисливо.

Прочитајте још: Зашто деца треба да одрастају уз пса? Један разлог је посебно важан

Ево како је примењују у том случају.

Допуштају деци да се играју напољу упркос хладноћи

Према шведској изреци, не постоји лоше време, само одећа која није довољно топла. Било да пада снег или је сунчано, родитељи у Шведској допуштају деци да се играју на отвореном.

Не постоји лоше време, већ одећа која није довољно топла.
Занимљивости
Шведска се може похвалити најнижом стопом смртности деце узрокованих повредама на свету. Упркос хладном времену, деца у вртићима бораве на отвореном бар сат времена. Мушки тоалети имају столове за превијање беба. Мушкарци могу да отворе породиљско како би се бринули о новорођенчади.

Не бране учествовање у ризичним активностима

Шведски родитељи пуштају децу да се баве авантуристичким активностима, попут пливања и пењања на дрвеће. Допуштају деци да буду знатижељна.

Прочитајте још: Ако деца стекну ову навику у детињству, касније ће све бити много лакше!

Мушкарци су поносни што брину о својој деци

У већини шведских породица муж и жена једнако деле задатке. Мушкарци су врло поносни што хране своју децу, превијају их, преузимају након школе.

Родитељи имају 480 дана плаћеног одсуства које могу да поделе, а 90 дана је одмор само за очеве.

Мала деца немају пуно организованих активности

Шведски родитељи су врло заштитнички настројени када је реч о слободном времену њихове деце. Не журе да их пријаве за разноразне ваннаставне активности, попут спорта, музике, језика. С друге стране, родитељи у многим другим земљама већину свог времена проводе возећи своју децу на часове клавира, фудбал, пливање и друго.

Прочитајте још: Труднице, једите ову храну, и рађаћете здравију децу

Краћи радни дан

То је још једна ствар која олакшава родитељство у Шведској. Родитељи деце млађе од осам година могу да раде шест дневно, а не осам. Због тога им не недостаје времена за дружење с децом.

Дечија права

Шведски родитељи подстичу своју децу да изразе мисли и идеје. Пружају им подршку и негу која им је потребна да израсту у стабилне одрасле особе. Заправо је Шведска била једна од првих земаља која је донела УН конвенцију о правима детета. Такође је прва забранила све облике телесног кажњавања деце.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas