Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Пуните телефон преко ноћи? Ево зашто то није добра идеја.

Постоје многе приче које говоре о лошим догађајима након пуњена телефона преко ноћи.

1614337075_Depositphotos_252968840_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

Како раде батерије?

Паметни телефони користе литијум-јонске (ли-ион) батерије, које имају две електроде - једну од графита и другу од литијум-кобалт-оксида. Између њих се налази електролит у течном стању који литијумским јонима дозвољава путовање међу електродама. Кад пуните телефон, они путују у супротном смеру.

Прочитајте још: Ни КИНА није остала ИМУНА! МИЛИОНИ ТЕЛЕФОНА остали без купаца због КОРОНА ВИРУСА

Шта утиче на трајност батерије?

Животни век батерије зависи од неколико фактора. Ако је стално држите пуном, то повећава ризик од паразитских реакција, што временом доводи до постепеног повећавања нивоа импендансе (отпора). Слична ситуација је и код празних батерија - спуштање на 0% убрзава деградацију батерије, преноси Дигитал Трендс.

На здравље батерије, такође, утиче и оптерећење узроковано захтевним апликацијама (гејминг док се смартфон пуни), па ако је температура довољно висока, може да узрокује распад електролита и убрзану деградацију.

Још један фактор о ком се мало прича је брзина пуњења. Ако имате брзи пуњач, ваша батерија ће се брже потрошити. На срећу, проблем са брзим пуњењем израженији је код моторних возила него код смартфона, макар у одређеној мери утиече и на напајање вашег мобилног уређаја.

Колико је опасно остављати телефон на пуњачу преко ноћи?

Сви паметни телефони (а поготово они новији) могу да препознају кад су потпуно напуњени и аутоматски да прекину пуњење, на исти начин на који се аутоматски искључе кад батерија стигне на нулу.

Прочитајте још:

Произвођачи у сваку батерију уграђују такозване "тачке одсецања", па тако оне софтверски препознају када је батерија пуна или празна.

Остављање телефона на пуњачу преко ноћи неће да нанесе штету батерији, али ће се она ипак постепено трошити. То је тзв. проблем "отровног пуњења", који може да доведе до краћег живота батерије.

Прочитајте још: Нисмо ни СВЕСНИ! Ево колико КОРОНА ВИРУС живи на МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Када батерија вашег паметног телефона достигне 100% напуњеност, пуњење се аутоматски искључује. Једном када батерија падне на 99%, батерија се полако поново пуни да би се вратила до 100% и на тај начин одржавала потпуну напуњеност.

Који је најбољи начин пуњења?

Пуњење у "малим" инстанцама најбоље је за дугорочно здравље батерије. За максимални животни век батерије предлаже се пуњење између 20% и 80%.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas